Hasiči vyprošťují kamion z rodinného domu ve Volči

Hasiči vyprošťují kamion z rodinného domu ve Volči - Chladírenský vůz nezvládl pravotočivou zatáčku a skončil v pokoji rodinného domu. | foto: iDNES.cz

Kamion proboural na Pardubicku rodinný dům

  • 56
Ve Volči na Pardubicku vjel chladírenský kamion do rodinného domu. Řidič po půlnoci nezvládl řízení a proboural stěnu do pokoje. Hasiči ho vyprošťovali z kabiny dvě hodiny, skončil v nemocnici. Nikomu ze tří lidí v domě se nic vážného nestalo. Znalci odhadli škodu na 7 milionů.

Kamion s chladírenským návěsem jel od Chlumce nad Cidlinou a před koncem obce nezvládl pravotočivou zatáčku. Přejel do protisměru, rozbil parabolické zrcadlo a přerazil sloup elektrického vedení.

Potom už zamířil přímo do rodinného domu. Zastavil se až v pokoji, v němž spala jednadevadesátiletá žena. Na stařenku popadaly cihly, ale způsobily jí jen lehčí zranění. V domě bydlela i mladá rodina, kterou ale náraz přímo neohrozil.

"Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Pardubic a Přelouče. Dále byli přivoláni dobrovolní hasiči z Volče," řekla iDNES mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Čtyřiatřicetiletý šofér zůstal zaklíněný v kabině. Záchranářům se ho podařilo vyprostit po takřka dvou a půl hodinách. "Těžce zraněný řidič byl převezen do pardubické nemocnice k ošetření a odběru krve ke zkoušce na alkohol," doplnila mluvčí.

Na vyprošťování kamionu dohlížel statik, který musel posoudit stabilitu porušené stavby. Zdemolovaný vůz se podařilo vytáhnout z trosek domu až časně ráno.

Podle dobrovolných hasičů bylo štěstím, že náklaďák nebyl naložený. "To by se určitě proboural skrz další zeď a dostal by se až do kotelny," řekl iDNES jeden z nich.

"V přízemí bydlela babička, v patře domu mladí manželé se dvěma malými dětmi," řekla iDNES starostka Květa Heřmánková. Po poledni poškozený dům stále prohlížel statik, který rozhodne o jeho osudu. Obec hledá pro postižené náhradní ubytování.

Znalec vyčíslil škodu na bezmála sedm milionů korun.

Obec přemýšlí, co s nebezpečným úsekem
V zatáčce u postiženého domu se nebouralo poprvé. Starostka řekla iDNES, že zastupitelstvo bude hledat řešení, jak nehodám předcházet.

"Máme nabídku od městské policie z Lázní Bohdaneč, že by nám tu hlídala rychlost. Projednáme to," řekla starostka Heřmánková.

V poslední době se podle ní provoz ještě zvýšil kvůli stavbě dálnice D11 do Hradce Králové, přes vesnici jezdí těžká nákladní auta s materiálem.

Zdroj: mapy.idnes.cz © PLANstudio


Video