Izrael dopadl atentátníka z Příkopů

  • 61
Izraelská policie včera zadržela muže podezřelého z toho, že v srpnu hodil granát u kasina v centru Prahy. Na jeho totožnost přišla česká policie díky testům DNA. Kriminalisté požádali o jeho vydání do České republiky.

Při útoku granátem na vozidlo Assafa Abutbula bylo v srpnu zraněno 18 lidí, majiteli kasina se ale nic nestalo. - více zde

Policii pomohly především věci, které útočník odhodil ve sklepě domu na rohu Řetězové ulice - oblečení, paruka, pistole a další granát. Vzorky z nich posloužily při analýze DNA. 

"Byly provedeny kriminalistické expertizy z různých odvětví a byl mimo jiné také stanoven profil DNA pachatele," uvedla mluvčí policejního prezídia Lucie Uhlířová.

Policie vytipovala možného útočníka, kterého po testech DNA ztotožnila s pachatelem granátového útoku.

"Muž však území České republiky opustil pravděpodobně týž den, kdy útok provedl. Policie na základě důkazů požádala o spolupráci izraelské orgány činné v trestním řízení," vysvětlila mluvčí Uhlířová.

Izraelská policie zatkla sedmadvacetiletého Izraelce, imigranta z bývalého Sovětského svazu, v pondělí odpoledne.

"Prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení bude podána žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání na našem území," dodal policejní prezident Jiří Kolář.

Izrael má lhůtu 40 dní, aby se k žádosti českých úřadů vyjádřil. Ivan Černík z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu věří, že zadrženého do Česka vydá. "Trest si ale odpyká doma v Izraeli," dodal.

Pachatele srpnového atentátu v Česku policie stíhá od 3. září kvůli trestnému činu obecného ohrožení. Hrozí mu trest od 8 do 15 let vězení.

Policisté sestavili na základě svědeckých výpovědí pravděpodobný obraz útočníka, který v Praze v ulici Na Příkopě hodil pod auto granát. (2. srpna 2004)


Video