Chlapci byli při rozvodu svěřeni otci. Ilustrační foto

Chlapci byli při rozvodu svěřeni otci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Interpol pátrá po devítiletých trojčatech ze Zlínska

  • 20
Po devítiletých trojčatech z Velíkové na Zlínsku pátrá česká policie i mezinárodní Interpol. Jejich otec František Pekař je postrádá od 17. srpna. Policisté prověřují možnost, že matka má syny v zahraničí.

Syny Petra, Jakuba a Jana Františka svěřil otci soud do opatrování po rozvodu. Měsíc před zmizením měla chlapce jejich matka Jana Pekařová, která v současnosti žije ve Velké Británii.

Pekař se na policii obrátil hned den po zmizení synů. "Měli se vrátit po měsíčním pobytu u matky. Prožívám hrozné chvíle. Věřím, že je policie vypátrá," řekl nešťastný otec. Police vyšetřování případu potvrdila. Upřesnila však, že nejde o únos, jak se původně otec domníval.

"O únos by se jednalo, kdyby třeba děti zmizely ze školy. To se nestalo, pátráme tedy po nevrácených dětech," uvedla Jana Bartíková, mluvčí zlínské policie.

Pokud by se potvrdilo podezření otce, že jsou děti u matky, vyzvala by policie Pekařovou k jejich vrácení otci.

"Pokud by tak neučinila, dostala by od soudu sankci. Kdyby ani to nepomohlo, případ bychom začali řešit jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí," vysvětlila Bartíková.

Věřím, že syny brzy dostanu zpět, říká otec
Soud svěřil syny do opatrování jejich otci před třemi a půl roky. "Předtím jsme se pět let komplikovaně rozváděli. Když jsem kluky dostal do opatrování, jezdila za nimi matka přibližně jednou za měsíc. Ve styku s kluky jsem jí nijak nebránil," tvrdí Pekař.

Podle něj matka až do zmizení dodržovala dobu, kdy měla chlapce z návštěv vracet. "Policie už zjistila, kde v Anglii bývalá žena s přítelem žije. Mně se s ní nepodařilo zkontaktovat. Věřím ale, že syny brzy dostanu zpět," doufá Pekař.

"Považujeme za velmi pravděpodobné, že jsou hledaní chlapci u matky," uzavřela Bartíková. Pokud se potvrdí podezření policie, případ zmizelých hochů by tak byl navlas stejný jako kauza pětileté Terezy Konečné. Tu při rozvodu rodičů zlínský soud svěřil také do péče otce. Přesto matka s dítětem vycestovala do Švýcarska, kde s ním nyní pobývá.


Video