Policie obvinila bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera kvůli vyvádění městského majetku. Ilustrační snímek.

Policie obvinila bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera kvůli vyvádění městského majetku. Ilustrační snímek. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Exprimátor Kittner čelí obvinění, že levně rozprodával majetek Liberce

  • 71
Policie obvinila bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera, jeho tehdejšího náměstka Pavla Krenka a extajemníka Sportovního areálu Ještěd Jiřího Zeronika. V letech 2003 až 2006 vyváděli podle kriminalistů městský majetek za nižší než tržní ceny a město tím připravili o téměř 18 milionů korun.

"Majetek měli převádět nikoli za tržní ceny, ale za vyhláškové," uvedl Jaroslav Ibehej z protikorupční policie. Politici tak připravili město celkem o 17,7 milionu korun.

Exprimátor už si převzal obvinění za zneužití pravomoci veřejného činitele i za porušování povinností při správě cizího majetku. Pokud mu státní zástupce trestné činy prokáže, může ho soud poslat až na deset let do vězení. Krenk a Zeronik jsou kromě zneužití pravomoci stíháni za podvod, oběma hrozí až dvanáctiletý žalář.

O převodech majetku sice hlasovali zastupitelé, ale obvinění jim podle vyšetřovatelů při transakcích uváděli jejich nepravdivé účely a zamlčovali jim podstatné okolnosti prodeje.

Pro Zeronika je to za krátký čas už druhé obvinění, jeho jméno figuruje v kauze uplácení asistenta poslance Michala Babáka Šimona Stejkozy. Spolu s dalšími podnikateli mu měl nabídnout patnáctimilionový úplatek za příslib čtvrtmiliardové dotace na stavbu soukromé vysoké technické školy v Liberci (více zde).

Nic jsem neudělal, brání se Kittner

"Je to další v řadě obvinění, mimochodem od stejného státního zástupce jako při obvinění 23 zastupitelů, které dopadlo tím, že soudce vůbec nezahájil hlavní líčení," reagoval na nové stíhání Kittner (čtěte zde).

"Nejsem si vědom, že bych se něčeho dopustil. Je mi tam vytýkáno, že jsem se podílel na převodech majetku, o tom jsem ale nerozhodoval já, ale příslušné orgány a ty nikdo neřeší," upozornil bývalý primátor.

Bývalý tajemník SK Ještěd Jiří Zeronik tvrdí, že je nevinný. "Skutečně, cítím se nevinen a přijde mi to velmi absurdní," řekl ke svému obvinění České televizi Zeronik.

Trestní oznámení podal Kittnerův nástupce, dnes už odvolaný primátor Jan Korytář společně s Jaroslavem Tauchmanem, redaktorem webu nasliberec.cz, před více než dvěma lety na celé představenstvo Sportovního areálu Ještěd. Chtěli upozornit na to, jak přes akciovou společnost mizí z městské pokladny peníze.

Celý princip byl podle Korytáře s Tauchmanem jednoduchý. Město prodalo své akciové společnosti nemovitosti, které pak Sportovní areál Ještěd směnil hlavně za pozemky v Hanychově či ve Vesci. Ty údajně město potřebovalo pro chystané mistrovství světa v lyžování. Na transakcích ale i podle policistů město výrazně prodělalo, protože pozemky neměly takovou cenu jako směňované nemovitosti.

"Byl to klasický tunel, městský majetek se tu rozkrádal přes akciovou společnost. V tom nám teď zřejmě dala policie za pravdu," uvedl Jaroslav Tauchman.

,

Video