Policisté kontrolují myslivce

Policisté kontrolují myslivce | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dýchněte si, kontrolovaly policistky na Vysočině myslivce před honem

  • 38
Ve Stříbrném Dvoře, místní části obce Zborná nedaleko Jihlavy, v sobotu ráno policie kontrolovala před honem myslivce. U čtyř desítek střelců a dvaceti honců dohlížela na platnost jejich dokumentů a měřila, zda nenadýchají alkohol.

"Vítám vás na dnešním honu. Je to tady moc hezká oblast, ale pohybují se tady turisté, dávejte proto pozor. Nestojí nám za to žádnej zajíc, žádnej bažant, abychom postřelili kamaráda," vítá nastoupené účastníky honu předseda mysliveckého sdružení Stříbrný Dvůr Josef Duben.

Jeho sdružení patří k nejmenším u nás, má jenom pět členů a působí v příměstské honitbě Jihlavy o rozloze necelých 900 hektarů.

Předtím, než myslivci vyrazí na hon, je trochu zdrží trojice usmívajících se policistek, které přijely zkontrolovat dodržování předpisů. Během soboty to ale na Vysočině nebylo místo jediné.

Policistky kontrolovaly na devíti místech zbrojní průkazy, lovecké lístky, u zbraní pak nejen výrobní číslo, ale i platnost zkušebních značek i celkový stav zbraně. Kontrolovaly i to, jestli myslivci nejsou "ohřátí" nějakým tím lihovým ohřívačem.

Nikdo z myslivců nenadýchal

"Stejně jako při kontrolách na patnácti místech minulý týden, tak ani při dnešních kontrolách jsme zatím nezjistili, že by některý ze střelců nadýchal," řekla mluvčí jihlavské policie Dana Čírtková po jedné z prvních ranních kontrol.

Podle ní se ani při sobotním honu příliš nepředpokládalo, že by si některý z myslivců před honem "přihnul". Může se ale objevit zbytkový alkohol z předchozího dne. To je ale podle policistky spíš záležitost dřívějších let, teď jsou myslivci disciplinovanější.

"Kromě Stříbrného Dvora dnes (v sobotu, pozn. red.) kontrolujeme hony v Mrákotíně, Markvarticích, Vanově, Arnolci a Kněžicích, na další místa vyjíždí kolegové z ostatních okresů," řekla ráno jedna z kontrolujících policistek Pavlína Valentová. S kontrolami prý nejsou problémy.

"Myslivci spolupracují, nastoupí, zkontrolujeme je, jsou dobře informovaní o tom, jak mají být připraveni," dodává. Na každý z vybraných honů se přijdou policisté podívat nejen před zahájením, ale kontrolují i v průběhu a těsně po jeho skončení.


Video