Dálniční gang loupil i vraždil

Kriminalisté zadrželi pětici mužů z bývalého Sovětského svazu, kteří jsou podezřelí ze dvou vražd Ukrajinců a několika loupeží. "Pachatelé se živili přepadáváním a olupováním ukrajinských dělníků vracejících se do vlasti. Některé loupeže jim však nevyšly a jejich výsledkem jsou dva mrtví," řekl novinářům kriminalista Libor Kachlík. Gang tvořili dva Bělorusové, Ukrajinec, Gruzínec a Rus. Od počátku loňského roku číhali na krajany, kteří cestují v mikrobusech na trase Praha-Brno-Olomouc-Ostrava-Český Těšín do Polska a pak do vlasti. Věděli totiž, že si odvážejí domů peníze, které v ČR vydělali.

Na krajany čekal gang na dálničních odpočívadlech a benzinových stanicích. Každého z přepadených pak lupiči nutili, aby jim vyplatil pět procent z částky, kterou si veze domů. Mnohé oběti však poté připravili o celou hotovost.

Nezaplatíš, zemřeš, znělo heslo gangu
Na odpor narazili vyděrači podle Kachlíka loni v březnu, když na dálnici D 1 u Jihlavy zastavili mikrobus s Ukrajinci. Jeden z nich odmítl lupičům peníze vydat, proto jej útočníci zavraždili, řekl kriminalista.

Doplnil, že na odpor se gangu postavil v srpnu u Popůvek na Brněnsku další Ukrajinec, jehož lupiči také zabili.

Na jedné loupeži gang vydělal průměrně 100 tisíc korun. "Mnohá přepadení nám však dosud nebyla oznámena," uvedl policista. Podle něj mají kriminalisté poznatky o tom, že podobné gangy nyní působí na trase Praha-Hradec Králové-Ostrava.

Gang působil na cestě svých krajanů
Zadržení pobývali v zemi legálně, jeden z nich žádal o azyl. Mužům je od 25 do 35 let a lup ihned utráceli. Vyšetřovatel pachatele obvinil z vraždy, loupeže a nedovoleného ozbrojování.

Cesta z Prahy přes Brno nebo Hradec Králové do Ostravy a pak do Polska je pro ukrajinské dělníky nejsnazší pro návrat domů. Pokud by totiž cestovali přes Slovensko, museli by získat vízum. "Vědí o tom dobře i vyděrači", uzavřel Kachlík.


Video