Chtěl úplatek, tvrdí podnikatel o místostarostovi

  • 3
Valašské Meziříčí - Místostarostu Valašského Meziříčí Zdeňka Petroše (ČSSD) obvinil podnikatel Aleš Hrubý z korupce a dokonce na něho podal trestní oznámení na státním zastupitelství ve Vsetíně. Podnikatel tvrdí, že místostarosta Petroš po něm před časem žádal úplatek ve výši Padesáti až šedesáti korun.

Petroš měl podle Hrubého chtít peníze za to, že prosadí jeho podnikatelský záměr mezi zastupiteli města na zasedání valašskomeziříčského zastupitelstva na začátku letošního léta. Hrubý chce totiž ve městě postavit novou lékárnu.

obviněný místostarosta nařčení z korupce rozhodně odmítá. "Není to  pravda. Peníze jsem po panu Hrubém nechtěl a žádné jsem ani nedostal,"  dušuje se Zdeněk Petroš.

K celé záležitosti se ale nechce podrobněji vyjádřit dřív, než věc vyšetří orgány činné v trestním řízení. Aleš Hrubý, na němž údajně Petroš úplatek požadoval, věc napřed předložil radním Valašského Meziříčí, a pak podal trestní oznámení.

"Petroš  po mně chtěl úplatek v souvislosti s povolením stavby lékárny, o které město žádám již deset let," říká podnikatel, který kromě vlastního svědectví nemá o finančním požadavku místostarosty jediný důkaz. "Bohužel důkaz nemám. U  takovýchto jednání svědci obvykle nebývají," říká Hrubý.

Dříve než podnikatel oznámil věc na státním zastupitelství, informoval o cause radní města.

"Byli jsme svědky konfrontace mezi místostarostou Petrošem a osobou, která jej předtím obvinila. Podle tvrzení obou ale nakonec k předání úplatku stejně nedošlo," popisuje starosta Valašského Meziříčí Bohdan Mikušek (KDU-ČSL) setkání obou stran na radnici.

Starosta také dodává, že obvinění jeho  radničního kolegy je ojedinělý případ. "Nikdo před tímto případem Petroše podobným způsobem neobvinil," tvrdí starosta.
Valašskomeziříčská radnice nečelí obvinění člena svého vedení braní úplatků letos poprvé. V květnu letošního roku na neoprávněné finanční  požadavky nejmenovaného radního od podnikatelů, kteří se hlásili do  soutěží na zakázky města, upozornil redaktor místního občasníku Obelisk Marek Irgl.

"Nepřekvapuje mě, že se někdo ozval. Podle mých informací  se však nejedná jenom o tohoto radního," upozorňuje Marek Irgl.

Podle redaktora Obelisku je však tento případ pouze špičkou ledovce. "O většině z  nich se veřejnost zřejmě nedoví," dodává.


Video