Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Chtěl pomoci napadenému, ale sám skončil s nožem v břiše

  • 10
Ten případ připomíná vraždu zaměstnance televize Nova Michala Velíška z roku 2005. Dvaapadesátiletý muž z Moravské Třebové, podobně jako před třemi roky Velíšek, přispěchal na pomoc napadenému mladíkovi. Útočník však nůž obrátil proti zachránci a bodl ho do břicha.

Zraněný muž však na rozdíl od Velíška útok, který se odehrál v neděli večer na náměstí v Moravské Třebové, přežil. S bodnou ránou v břiše došel do nedaleké herny, odkud mu lidé zavolali sanitku. Nyní leží na chirurgickém oddělení ve svitavské nemocnici.

Podle lékaře Jaroslava Dobrovolného je pacientovo zranění vážné, ale je mimo ohrožení života. "Zdá se, že pán by měl být v pořádku, doufáme, že to bude dobré. Ale můžou nastat jakékoliv komplikace, například infekce," uvedl Dobrovolný. Stejně jako David Lubina - vrah Michala Velíška - i násilník z Moravské Třebové je recidivista.

Už jednou byl trestaný za vraždu. Na svobodě byl teprve několik měsíců. "Dříve jsem pracoval jako kriminalista a vím, že podezřelý byl trestán za zastřelení perkusním revolverem. Podle mě je z vězení venku jenom několik týdnů," řekl místostarosta Moravské Třebové Miloš Izák.

Potom, co opustil vězení, zamířil podezřelý na františkánskou faru v Moravské Třebové.

"Věděli jsme, co udělal i že nemá kam jít. Potom, co ho propustili, u nás bydlel tři nebo čtyři měsíce. Byl to bezproblémový vděčný člověk a udělal mnoho dobrých věcí," řekl představený fary Bartoloměj Uriga.

V neděli, když ho o půl osmé večer potkal, byl ale podle něj rozrušený a byl z něj cítit alkohol. "Poradil jsem mu, ať jde spát a ať už nic nepije," řekl dále Uriga.

Muž, který užíval léky, a přesto pil alkohol, však místo do postele zamířil na náměstí, kde napadl mladého muže.

Případ si už převzali krajští vyšetřovatelé. Muž je zatím vyšetřován pro trestný čin ublížení na zdraví. Pokud bude případ překvalifikován na pokus o vraždu, hrozí mu až patnáct let vězení. Recidivista David Lubina dostal za vraždu Michala Velíška víc - soud mu vyměřil 23 let ve vězení.

Lubina před třemi lety s pistolí v ruce ohrožoval dívku, která seděla na lavičce na Karlově náměstí v Praze. Michal Velíšek, který se procházel s dcerou v kočárku, přišel dívce na pomoc. Lubina se ho lekl a dvakrát po něm vypálil. U soudu se hájí tím, že střílel instinktivně a díky alkoholu měl zmatené reakce. Byl odsouzen na 23 let odnětí svobody. - čtete Vrah Lubina chce nižší trest, obrátil se na Ústavní soud

,

Video