Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Chtěl mě zabít, bránil se u soudu muž obžalovaný z třetí vraždy

  • 9
Celkem 13 bodných ran zasadil loni v září svému spolubydlícímu 43letý Roman Fidler. Pak ještě napadenému usekl sekyrou hlavu. "Chtěl mě zabít, jen jsem se bránil," vysvětloval Fidler dnes odpoledne u soudu své chování.

Vzhledem k tomu, že byl již dříve za dvojnásobnou vraždu odsouzen ke 14 letům vězení, hrozí mu teď výjimečný trest. K incidentu, kvůli němuž stanul dnes před soudem, mělo dojít mezi oběma muži 15. září loňského roku.

"Už dříve mě několikrát napadl, ale protože se vždycky druhý den omluvil, vždycky jsem to přešel," vypověděl Fidler.

V osudný den jej prý podle jeho slov spolubydlící údajně bezdůvodně napadl, když seděl na gauči ve stavební buňce, v níž oba muži přebývali. "Vyřítil se na mě s nožem v ruce a řekl mi, že mi zabil kocoura a teď že zabije i mě," vypověděl obžalovaný.

Vzhledem k tomu, že na jeho těle nebyly žádné stopy po napadení a u soudu nebyl schopen ani vysvětlit, jak útočníkovi nůž sebral, nezněla jeho výpověď příliš věrohodně. "Nepamatuju si to," byla Fidlerova nejčastější odpověď na otázky soudkyně i státního zástupce, kteří se ptali na okolnosti vraždy.

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie, kteří u soudu vypovídali, obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou způsobující výpadky paměti.

K tomu, co udělal, se Fidler přiznal tři dny po vraždě. "Nejprve se svěřil bezdomovcům, s nimiž se přátelil, a ti pak zavolali na linku 158," vysvětlila soudkyně.

"Je mi to líto. Nikdy by mě nenapadlo, že to takhle skončí," uvedl ve své výpovědi obžalovaný.


Video