Dopravní policisté kontrolovali 17. července ráno na hraničním přechodu v

Dopravní policisté kontrolovali 17. července ráno na hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku technický stav autobusů a dodržování bezpečnostních pravidel u řidičů. Akce se konala i na dalších hraničních přechodech v Jihomoravském kraji. | foto: ČTK

Autobusy čekaly na české hranici kontroly, policie jeden dál nepustila

  • 28
Jihomoravská policie kontrolovala v pátek a v neděli na hraničních přechodech kraje autobusy, které se s turisty vracejí z prázdnin. Policie namátkově zkontrolovala 48 autobusů, třetina jich z různých důvodů nevyhovovala.

"Sledujeme technický stav, dobu jízdy autobusů a bezpečnostní přestávky řidičů," popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek. Policisté zastavené autobusy také váží. Kontrolovali od šesti ráno na hraničních přechodech v Mikulově, Hatích a Lanžhotě (čtěte více).

Nejvážnější nedostatek zjistili policisté u švédského autobusu, jehož řidič překročil maximální dobu řízení danou předpisy. Musel zaplatit kauci 30 tisíc korun. Záležitost se bude řešit ve správním řízení.

Policisté označili podvádění s časy jízdy za jeden z nejvážnějších přestupků. "Je to neviditelné nebezpečí, předpis tu od něčeho je," upozornil Malášek.

V pátek při první vlně kontrol policisté odhalili i autobus, který měl brzdy v tak špatném stavu, že zakázali jeho další provoz.

Kontrola zdržela autobus až na hodinu a půl

Jeden z řidičů autobusu vracejícího se z Chorvatska naznačil, že kontrola je nepříjemná hlavně pro lidi, které veze. Na cestě jsou od sobotních 18:00, jsou mezi nimi i děti. V Brně, kam autobus směřuje, mají domluvený odvoz.

"Někdo hřeší a nic se mu nestane. Někdo má všechny věci v pořádku," podotkl řidič. Společně s kolegou prošel policejní kontrolou bez chyb, ale i tak se zdržení vyšplhalo na pětadvacet minut.

Podle Maláška se policisté snaží autobusy zastavit na co nejkratší dobu. Při pátečních kontrolách se některé autobusy na odstavných parkovištích zdržely kvůli kontrole i hodinu a půl. "Důvodem bylo jedině to, že řidič neměl vše v pořádku. Snažíme se to neprotahovat," uvedl Malášek.

Kontrol se účastnily také úřednice krajského úřadu, aby přestupky s šoféry ihned řešily.

,

Video