Zakázané zbraně najdeme, věří USA

  • 368
Zpravodajské informace o Iráku nebyly před válkou politizovány. Hodnocení, podle něhož měl bagdádský režim zbraně hromadného ničení, se nakonec potvrdí. Řekl to ministr obrany USA Donald Rumsfeld. Zakázané zbraně přestává v Iráku hledat armáda, pokračovat by měli zpravodajci.

"Saddáma Husajna jsme také nenašli, ale nikdo nepochybuje o tom, že tam byl," řekl Rumsfeld.

"Nakonec se potvrdí, že práce zpravodajských služeb v USA a v dalších zemích byla správná," řekl dále ministr.

"Tvrzení nebo náznaky, že zpravodajské informace byly nějak politizovány, jsou falešné." Těmito větami se Rumsfeld snaží dokázat, že nalezení zakázaných zbraní je jen otázkou času.

Už není kde hledat   
Americké vojenské týmy, které v Iráku hledají zbraně hromadného ničení, ale už nemají kde pátrat. Jejich členové buď mají volno, nebo jsou převeleni na jiné úkoly.

Skoro po třech měsících bezvýsledného pátrání "lovci" zbraní čekají, že štafetu převezmou zpravodajští experti Pentagonu. Ti se spoléhají více na výslechy a dokumenty, uvádí agentura AP.
 
"Nevypadá to, že by tu teď bylo víc cílů. Čekáme tu a v dohledné budoucnosti nás nečekají žádné mise," řekl podplukovník Keith Harrington. Z jeho týmu bylo převeleno 30 procent členů.

Za poslední týden byl jeho tým - stejně jako několik dalších - odvolán z akce.

Zpomalení činnosti přichází po kontrolách na více než 230 místech, která zpravodajské služby určily před válkou. Na žádném však nebyly objeveny chemické nebo biologické zbraně, o nichž vláda prezidenta George Bushe tvrdila, že je přišla do Iráku zlikvidovat.

"Jsem naprosto přesvědčen o tom, že postupem času zjistíme, že Husajnův režim měl program zbraní hromadného ničení", prohlásil Bush v pondělí.

Už ne zbraně, ale programy
Agentura Reuters uvedla, že ve výrocích některých amerických představitelů došlo k "jemnému posunu". Nemluví už o zbraních, ale o programech na jejich výrobu.
 
Zpravodajská služba ministerstva obrany (DIA) uvedla, že pátrání v Iráku se znovu rozjede rychlým tempem, až je převezme její skupina o 1 300 lidech. Ze zpravodajských informací shromážděných v terénu budou určena další místa, kde se bude pátrat.
 
V týmech bude více civilních vědců a techniků, řekl mluvčí formující se skupiny David Gai. Podle něj se na pátrání bude podílet i několik bývalých zbrojních inspektorů OSN z USA, Británie a Austrálie, kteří znají řadu iráckých špičkových vojenských expertů.
 
Vzhledem k tomu, že předválečné zpravodajské informace byly vyčerpány a vysocí představitelé předválečného iráckého režimu tvrdí, že Bagdád neměl zbraně hromadného ničení již léta, budou Daytonovi lidé začínat od nuly, napsala AP.

"Mluvili jsme jen se zlomkem lidí, kteří se podíleli na programech zbraní hromadného ničení. Byli jsme jen na zlomku míst. Prošli jsme jen zlomek tisíců a tisíců dokumentů o tomto programu," řekla k tomu Bushova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová.

,

Video