Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus během tiskové konference na Pražském hradě. (4. dubna 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Vedení EP kritizovalo Klause za euroústavu

  • 169
Vedení Evropského parlamentu kritizovalo českého prezidenta za jeho negativní postoj k euroústavě. Václav Klaus svým pesimismem údajně poškozuje vlastní zemi. "Jeho argumenty proti ústavě jsou předpojaté, zavádějící i lživé," řekl novinářům konzervativec Roca Vidal-Quadras.

Místopředseda parlamentu Vidal-Quadras uvedl, že je Klausovým postojem "hluboce znepokojen".

Podle předsedy ústavního výboru Jo Leinena České republice hrozí, že se dostane na periferii.

"Je pozoruhodné, že Klaus je vůbec jedinou hlavou členského státu Evropské unie, která stojí v tak výrazné opozici. Česká republika je země v srdci Evropy a byla by škoda, kdyby se kvůli tomuhle euroskeptikovi a zavádějící kampani dostala do izolace, na periferii evropské politiky," uvedl socialista Leinen.

Václav Klaus je svým odmítavým postojem k pokračující evropské integraci znám i za českými hranicemi. Naposledy vzbudil rozruch, když počátkem dubna prezentoval v Praze vydání knihy irského ekonoma Anthonyho Coughlana, který odmítá přijetí ústavy. - více zde

Podle nedávného průzkumu agentury SC&C více než polovina Čechů odmítavý názor prezidenta Václava Klause k evropské ústavě sdílí. "Nejčastěji se k prezidentovi přiklonili lidé, kteří na tuto věc nemají vlastní názor," komentoval výsledky šetření analytik Petr Šmíd.

,

Video