V brněnském Anthroposu odhalili novou repliku mamutího mláděte

- Nový model mamutího mláděte dnes slavnostně odhalili pracovníci Moravského zemského muzea v brněnském pavilonu Anthropos. "Jde o rekonstrukci konkrétního nálezu ze sibiřského Magadanu z roku 1977 a jeho stáří je 39.000 let," řekl ČTK vedoucí pavilonu Oldřich Neužil.
Mladý mamut uhynul pravděpodobně na podzim ve stáří sedmi měsíců, byl vysoký asi jeden metr a vážil přibližně 100 kilogramů. Při výzkumu odborníci zajistili, že mládě bylo nemocné. Mamutí mládě je dočasně umístěno vedle velkého mamuta. V budoucnu by muzeum chtělo umístit oba do prostředí, které bude napodobovat tundru. "Vše je otázka financí," dodal Neužil.
Kořeny expozice Anthropos, jejímž autorem byl Karel Absolon, sahají až do roku 1928, kdy byla součástí Výstavy soudobé kultury na vznikajícím brněnském výstavišti. Pavilón Anthropos byl v dnešní podobě otevřen v roce 1964 a dokládá výjimečné postavení Moravy, na jejímž území bylo díky geografické poloze a geologické situaci před 20.000 až 30.000 lety jedno z nejdůležitějších center lidského vývoje.

Video