Lynndie Englandová

Lynndie Englandová - Svobodnice Lynndie Englandová. (3. května 2005) | foto: Jeff Mitchell, Reuters

Soud přerušil proces s dozorkyní z Abú Ghrajb

  • 149
Vojenský tribunál ve Fort Hood odmítl přiznání svobodnice Lynndie Engladové k týrání v Abú Ghrajb. Podle soudu z doznání plyne, že vojačka se nadále cítí nevinná. Soudce James Pohl proces přerušil a vrátil ho zpět na počátek armádnímu shromáždění.

Engladová se hájila, že jednala podle rozkazů "z vyšších míst". Stejně se bránili i další obžalovaní, u soudu totiž stanuli jen nízko postavení vojáci.

Vojákyně se přiznala celkem k sedmi bodům z devíti položek obžaloby. Její přiznání by jí velmi pravděpodobně snížilo trest.

"Přiznání jsem zrušil. Ze slov obžalované i svědků, kteří mluvili v její prospěch, je znát, že svobodnice se cítí nevinná," vysvětlil svůj verdikt soudce Pohl. Upozornil také, motivem k přiznání mohla být snaha vyhnout se vysokému trestu. 

Soudce několikrát zdůraznil, že přiznání Englandové vzešlo z jednání s vojenskou prokuraturou a že má o něm vážné pochybnosti. "Pro tuto chvíli to přerušuji, abychom se k tomu někdy v budoucnu vrátili," dodal.

Původně bylo obviněno v případu také pět vysokých důstojníků. Ministerstvo obrany ovšem čtyři osvobodilo a pátou z nich, generálku Janis Karpinskou, zbavilo velitelské funkce.

V lednu šel na 10 let za mříže přítel Englandové, podle obžaloby hlavní trýznitel Charles Graner. Celou dobu tvrdil, že účelem tvrdého zacházení s vězni bylo nalomit je před výslechem u CIA. - více zde

Ze sedmi vojáků obžalovaných z týrání vězňů v irácké káznici Abú Ghrajb jich bylo dosud odsouzeno pět. Loni v květnu dostal seržant Jeremy Sivits rok vězení, v říjnu záložník Ivan Frederick osm let a také v říjnu byla potrestána desátnice Megan Ambuhlová.

Letos už vyslechl verdikt kromě Granera i seržant Javal Davies. Soud ho poslal za mříže na půl roku. Slyšení s desátnicí Sabrinou Harmanovou má začít 12. května.

,

Video