Vojáci hledají piloty

Vojáci hledají spojenecké piloty na březích řeky Tigris. (23. března 2003) | foto: Reuters

Rumsfeld: Přišli jsme o jedno letadlo

  • 318
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld připustil, že jedno letadlo se možná pohřešuje. Neuvedl, zda americké nebo britské. Podle něj je také nezvěstných několik amerických vojáků. Informace zveřejnil poté, co iráčtí vojáci začali hledat podél řeky Tigris v Bagdádu katapultované spojenecké piloty.

"Existuje zpráva, že se jedno letadlo pohřešuje," řekl už dříve americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Připustil také, že pohřešují nějaké americké vojáky, z nichž někteří mohou být drženi jako vězni.

Katarská televize Al-Džazíra vysílala živě záběry lodí a vojáků jak prohledávají břehy a řeku Tigris. Vojáci přitom stříleli do vody.

Na záběrech britského televizního kanálu Sky News jsou vidět stovky lidí podél řeky a na mostech. Čekají, zda vojáci piloty najdou. Vojáci zapalují rákosí v naději, že zničí jejich případný úkryt. Svědci tvrdí, že se piloti katapultovali z letadla, které zasáhla irácká protiletadlová obrana.

Saddám Husajn na začátku války vypsal odměnu za zajetí či zabití nepřátelských vojáků ve výši 25 milionů dínárů, tedy asi 420 tisíc korun.

Iráčtí představitelé v neděli oznámili, že od začátku války se jim podařilo sestřelit pět spojeneckých letadel a dva vrtulníky.


Video