Rakety zasáhly hotel s delegací USA

  • 64
Přes patnáct lidí bylo zraněno při raketovém útoku na hotel Rašíd v Bagdádu, kde pobývá náměstek ministra obrany USA Paul Wolfowitz. Jeden americký voják při ostřelování zemřel. Wolfowitz prohlásil, že útok neodradí USA v úsilí přinést Iráku stabilitu.

"Tento teroristický útok nás nezastraší při naplnění naší mise, která pomáhá iráckému lidu ke svobodě," řekl Wolfowitz hodinu po útoku.

Sám vyvázl z útoku bez škrábnutí. Na improvizované tiskové konferenci se ale objevil viditelně rozčilený, bez kravaty a hovořil rozechvělým hlasem. "Budeme pokračovat ve své práci navzdory beznadějným akcím umírajícího režimu," řekl.

Podle něho jsou Američané, kteří pobývají v Iráku, ať už jde o civilisty nebo vojáky, hrdinové.

Další z hostů hotelu uvedli, že mezi zraněnými jsou příslušníci irácké policie, civilisté pracující pro americké ministerstvo obrany, důstojníci americké armády i cizinci.

Agentura AP přinesla zprávu, že mezi zraněnými je nejméně jeden Čech. Informaci ale ČTK popřel Martin Dvořák, jeden z českých expertů v Iráku. Podle něj byl lehce poraněn mimo jiné albánský poradce šéfky české mise v úřadu prozatímní irácké správy Janiny Hřebíčkové.

Podle agentury Reuters byl hotel evakuován kolem šesté hodiny ráno místního času, když budovou otřáslo několik výbuchů.

Irácká policie mezitím zjistila, že střely, které zasáhly fasádu hotelu Rašíd, byly vypáleny ze zoologické zahrady, která je od hotelu vzdálená necelých sto metrů.

Hotel o 14 patrech, v němž je na 400 pokojů a apartmánů, zasáhlo kolem dvaceti raket, které prorazily díry v hlavní fasádě a vytloukly okna, z nichž povlávají potrhané závěsy. Útočníci poté uprchli připravenou dodávkou.

Američtí vojáci uzavřeli celou oblast krátce po útoku, který se odehrál jen dvě hodiny poté, co americká civilní správa v Iráku zrušila noční zákaz vycházení na dobu muslimského postního měsíce ramadánu, který dnes začíná.

Hotel, který se nachází v přísně kontrolované zóně na západním břehu Tigridu, využívají zejména příslušníci amerických sil, ale také civilní zaměstnanci.

Poblíž se nachází i budova, v níž sídlí velitelství spojeneckých sil operujících v Iráku.

USA před útokem varovaly
K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.  Spojené státy už v sobotu varovaly před případným útokem v Bagdádu.

Cílem měl být podle těchto informací nejmenovaný hotel, který využívají západní cizinci, aktéry útoku měli být příslušníci neupřesněného islámského militantního hnutí. Informaci o připravovaném útoku získaly americké zpravodajské služby, ale nebyly s to ohrožený hotel upřesnit.

Balkony pokojů bagdádského hotelu Rašíd, které zasáhly rakety. Při útoku bylo přes 15 lidí zraněno, 26. října 2003

Balkony pokojů bagdádského hotelu Rašíd, které zasáhly rakety. Při útoku bylo přes 15 lidí zraněno, 26. října 2003

Vojenská hlídka před bagdádským hotelem Rašíd, který zasáhly rakety. Při útoku bylo přes 15 lidí zraněno, 26. října 2003

, ,

Video