Musíme být razantnější, jsme příliš slušní

Unionisté se před evropskými volbami potácejí pod hranicí volitelnosti. Podle Heleny Rögnerové nedokážou vysvětlit, co ve vládě prosadili. Jejich lídr Helena Rögnerová ale průzkumům veřejného mínění nevěří.

EUROVOLBY SPECIÁL

Paní senátorko, proč kandidujete za stranu, se kterou to jde tak z kopce a která má podle průzkumů mizivou podporu lidí?
Průzkumy jsou jedna věc a výsledky voleb jiná. Průzkumům nevěřím, jsem optimistka.

Takže váš politický instinkt vám říká, že Unie svobody má šanci?
Jsem přesvědčena, že projekt Unie liberálních demokratů má šanci. V české společnosti je možná třetina lidí, kteří nejsou konzervativci ani socialisti, a mělo by tu být uskupení, které je zastupuje. Mně liberální projekt vyhovuje.

Váš politický instinkt nás zajímá proto, že vy jste si těsně před změnami v roce 1989 podala přihlášku do KSČ. To nebylo právě předvídavé.
Já jsem na tuto otázku odpovídala už mnohokrát. Myslím, že k tomu není mnoho co dodat. Podepsala jsem tu přihlášku, ale nikdy jsem členem žádné strany nebyla, a myslím si, že se nemám za svou minulost co stydět. Ani za tu před revolucí. A po revoluci za mě mluví výsledky mé práce.

Jak byste se názorově zařadila? Hlásila jste se do KSČ, byla jste zvolena do Senátu s podporou lidovců, vedete klub Nezávislí a teď kandidujete za liberály.
Ty strany mi dávaly nabídky. Nebyla to moje iniciativa. Myslím si, že i jako nestraník dokážu prosazovat své postoje. Považuji se za liberála, za člověka, který je pravicový, ale není konzervativní. S některými vyhraněnými postoji KDU-ČSL - k registrovanému partnerství, k potratům - se neztotožňuji.

Když se mění značka, musí na to být peníze nebo čas

Nepřipadá vám, že se kampaň Unie liberálních demokratů poněkud míjí účinkem, když si ji řada lidí nedokáže spojit s Unií svobody?
Tak já tu kampaň dělám jako lídr uskupení, které se dohodlo na společné kandidátce. Unie svobody otevřela kandidátku osobnostem mimo politické strany i dalším malým stranám. Učinila to jako jediná z parlamentních stran.

Takže si nemyslíte, že byla chyba, když jste se pro tyto volby vzdali značky, která byla dostatečně známá, a vsadili jste na název, jenž může řadu lidí odradit?
Jako manažer vím, že to byla zejména marketingová chyba, protože změna značky stojí buď hodně peněz, nebo nějaký čas, než se zavede.

Byla to chyba předsedy strany, nebo kdo to tak vlastně rozhodl?
Byli jsme přesvědčeni, že nemá cenu tříštit síly a že je dobré, když se strany dohodnou na jediné liberální kandidátce. A název byl výsledkem dohody. Uvidíme, co na to voliči.

Tvrdíte, že sázíte na osobnosti. Přiznáme se, že jsme nepochopili, proč v jisté části kampaně byla vaše tvář na billboardu zcela zakrytá.
Chtěli jsme přinutit lidi, aby se zamysleli nad tím, co bude následovat. Takže to podle mě mělo svůj marketingový smysl.

Mareš je morální člověk

Unie svobody má být podle vás ve vládě více slyšet. Co přesně by měla ve vládě více prosazovat?
Myslím si, že by se nemělo stát, že si někdo jiný bere za svá témata uvolnění regulovaného nájemného, snížení daní, uvolnění podnikatelského prostředí. To jsou všechno témata Unie svobody a někdy je to zaměňováno s tím, že to chce celá vláda.

Proč to tak je?
Já myslím, že Unie svobody má rezervy v mediální politice.

Bude podle vás Unie svobody ještě na konci roku vládní stranou?
Nevidím důvod, proč by nebyla. Vláda vzniklá z koaličních dohod po volbách má normálně mandát do příštích voleb a nevidím tady na obzoru žádnou vládní krizi.

Myslíte si, že je Petr Mareš správný předseda? Ten nejlepší?
Je to velmi morální člověk. Nemá za sebou žádný skandál, což v naší politice není běžné. Není namočen do pochybných kauz.

Dokáže ale politiku strany srozumitelně "prodat" veřejnosti?
Myslím, že politika Unie svobody potřebuje více razantnosti. Myslím si, že v některých okamžicích je unie příliš slušná při prosazování některých věcí. Já chci, aby politika byla slušná, ale musíme být více slyšet.

Ve volebním programu prosazujete zřízení funkce evropského prezidenta. A podle vás by to měl být Václav Havel. Jak něco takového můžete slibovat, když není jisté, že evropský prezident bude, a nemáte ani Havlův souhlas?
Určitě to není chyba. Každá ze stran má mít nějaké konkrétní body, které se vztahují ke krátkodobým cílům, ale také určitou vizi. Téma evropský prezident se diskutuje v řadě zemí. Není to něco, co jsme si vycucali z prstu. Dokonce jsem slyšela, že se v Holandsku hovoří o osobnosti typu Václava Havla.

Euro už za tři roky?

Slibujete také přijetí eura již v roce 2007. Už teď je ale evidentní, že se to nestane, protože vláda má nějaký plán, jak se budou v dalších letech vyvíjet veřejné finance, a Česko v roce 2007 nesplní předepsaná kritéria pro přijetí eura.
Je pravda, že by to vyžadovalo razantní postup vlády v reformě veřejných financí. My ale neříkáme, že euro v roce 2007 bude, ale chceme, aby k tomu naše země směřovala.

Pokud v evropských volbách neuspějete, jak si představujete své další působení v politice? Do jaké míry chcete nést osobní zodpovědnost za volební výsledek?
Jsem připravena vést o této odpovědnosti debatu, i když jsem přesvědčena, že uspějeme. Zároveň budu pokračovat v práci senátora a podporovat snahy, aby tu byla liberální alternativa k programu ODS.

----------

HELENA RÖGNEROVÁ. Narodila se 13. ledna 1955 v Hořicích v Podkrkonoší. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou, v roce 1997 absolvovala manažerský kurz pro pracovníky ve vrcholových funkcích ve zdravotnictví na University of Cambridge ve Velké Británii. Tři roky byla ředitelkou Fakultní nemocnice Motol v Praze, v roce 2000 byla zvolena senátorkou za Čtyřkoalici.


Video