Cestující v moskevském metru se mohou těšit na uniformované revizory

Cestující v moskevském metru se mohou těšit na uniformované revizory | foto: Profimedia.cz

Moskva hledá uniformu důvěryhodného revizora

  • 1
Vedení moskevské MHD se rozhodlo zavést jednotné uniformy pro revizory. Snaží se tak zabránit výskytu falešných kontrolorů. Od počátku měsíce sleduje, jaká uniforma nejlépe zapůsobí na pasažéry.

Červeno-modrá, zelená nebo černá barva uniformy? Nad tímto problémem si v současné době láme hlavu vedení moskevské městské dopravy - Mosgortrans, které chce zavést jednotnou uniformu pro své revizory.

Kontroloři dosud jednotnou formu oděvu nepoužívali, prokazovali se pouze legitimací. Kvůli tomu se vedení Mosgortransu často řešilo případy černých kontrolorů, kteří s falešnou legitimací vydělávali na cestujících.

Právě jednotná uniforma by měla podobným nepříjemnostem zabránit.

Od počátku října jezdí na některých trasách moskevské nadzemní dopravy skupiny lidí v různě barevných uniformách a testují, který z oděvů na pasažéry nejvíce zapůsobí.

Experiment se zkušební uniformou potrvá do 1. prosince. Podle Andreje Mitrofanova z Mosgortransu je cílem akce především zvýšit důvěryhodnost strážců pořádku a zaplaceného jízdného.

"Důvěra pasažérů v kontrolory musí být maximální, protože profese revizorů vždy byla, je a bude. I když se zavede automatický systém kontroly cestujících," dodal.

Elektronickými zařízeními na kontrolu lístků je v současné době vybaveno asi 80 procent vozů. V praxi ale většinou kontrolor zastává i funkci průvodčího, když pasažérům prodává lístky.

"Elektronickými konduktory" by měly být vybaveny všechny moskevské vozy do konce příštího roku. Ani pak ale nebude funkce revizorů zrušena.

,

Video