Blaine vydržel viset nad Central Parkem 60 hodin. Lékař, který ho po pokusu prohlédl, řekl, že je v pořádku. | foto: Profimedia.cz

Mág vydržel viset 60 hodin hlavou dolů nad newyorským Central Parkem

  • 12
Americký iluzionista David Blaine předvedl další unikátní kousek. Muž, který se před pěti lety proslavil 44 dny strávenými bez jídla ve skleněné krychli nad Londýnem, tentokrát vydržel viset šedesát hodin hlavou dolů nad Central Parkem v New Yorku.

Pětatřicetiletý Blaine strávil v netopýří poloze ve čtrnáctimetrové výšce nad parkem dva a půl dne - od pondělního odpoledne až do středečního večera místního času. Mág během svého kousku nejedl. Několikrát se na pár minut otočil, aby se napil vody a aby jej zkontrolovali lékaři.

Ukončení jeho pokusu pokrývala živě televizní stanice ABC. Iluzionista předvedl na závěr ještě trik, při němž se na jednom z kabelů, jež ho držely, vyhoupl a na okamžik okolostojícím divákům "zmizel" na noční obloze.

Iluzionista David Blaine nad Central Parkem

"Po prvních hodinách si mé tělo na visení hlavou dolů zvyklo," líčil po ukončení pokusu Blaine. Po šedesátihodinovém visení hlavou dolů mu stále ještě zbyla síla na autogramy fanouškům a triky s kartami.

Lékař, který Blainea vyšetřil po návratu na zem, konstatoval, že měl iluzionista v pořádku krevní tlak i všechny vnitřní orgány. Doktoři ho přitom varovali před možnými riziky, upozorňovali ho například na možné oslepnutí.

Iluzionista David Blaine nad Central Parkem

Blaine není v podobných unikátních kouscích žádný začátečník. Za sebou už má například jednašedesát hodin strávených v kusu ledu na Times Square v roce 2000, o rok dříve sedm dní trvající pohřbení zaživa na Manhattanu či letošní světový rekord v zadržování dechu. Blaine vydržel nedýchat déle než 17 minut.

Mezi jeho nejznámější, ale zároveň i nejkontroverznější pokusy patří ten londýnský z roku 2003. Tehdy strávil nad britskou metropolí 44 dní zavěšený ve skleněné krychli. Po celou dobu nejedl, zhubl 30 kilogramů a podvyživený skončil v nemocnici. - přečtěte si Mág ukončil půst nad Temží

,

Video