Jas-39 Gripen - Jas-39 Gripen. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Gripen vyděsil štěně. Spraví to odškodné

  • 15
V některých zemích se odškodného domůže i pes. Svědčí o tom dohoda švédského vojska s majiteli štěněte, které vylekala příliš nízko letící stíhačka Gripen. Zvíře utrpělo takový šok, že se začalo pomočovat. Generálové proto rozhodli vyplatit majiteli v přepočtu třináct tisíc korun.

Na konci letošního dubna pobíhalo tehdy jedenáctitýdenní štěně Nally po zahrádce u domu v severošvédském městě Lulea. Vyděsila ho ale stíhačka.

Gripen JAS 39 proletěl nezvykle nízko na nedalekou základnu a pilot vše zopakoval za dvacet minut, když letěl pryč. Nally se z úleku začal počůrávat.

"Přiběhl celý roztřesený a po celou cestu až do domu močil. O dvacet minut později vše zopakoval - to když se burácející letoun vracel zpátky. Od té doby se před letadly se strachem ukrývá," řekl deníku Expressen majitel psa Ake Westermark.

Muž neváhal a okamžitě kontaktoval základnu, kde si na nízký přelet stěžoval. Důstojník, s nímž stížnost vyřizoval, mu doporučil, ať sepíše oficiální stížnost. Westermark ho poslechl.

Měsíc poté přišlo rodině vyrozumění, že armáda Westermarkovým vyplatí odškodné 13 tisíc korun. Majitelé jsou s částkou údajně spokojeni.

,

Video