Gorilí mládě Moja

Gorilí mládě Moja - Gorilí mládě Moja na hřbetě matky v pražské zoo. (18. října 2005) | foto: Zoo Praha - Tereza Mrhálková

Gorilí mládě Moja je sameček, potvrdil test DNA

První gorila, která se kdy v Česku narodila, je sameček. Rok po narození Moji v pražské zoologické zahradě potvrdily pohlaví zvířete testy DNA. Najít laboratoř, která analýzu provede, pomohli zoologům pražští kriminalisté.

ČTĚTE TAKÉ:
Penis, nebo klitoris? váhá zoo nad gorilkou

"Je to soukromá laboratoř, podrobnosti ale prozrazovat nechceme," řekl pracovník zahrady Miroslav Špička. 

Zaměstnanci zoo od narození gorily o mláděti hovořili v ženském rodu. Jméno Moja ale znamená "první", což lze použít i pro samce.

Mládě žije se svými rodiči v pavilonu bez lidského kontaktu, proto ošetřovatelé nemohli zjistit jeho pohlaví.

Pro testy DNA získali chovatelé nejdříve sliny rodičů z hrdla lahve, ze které gorily pily. Vzorek Moji získali otěrem pokožky.

"Laborant zatím vždy dělal pouze lidské analýzy, proto říká, že výsledek je jistý na 98 procent," uvedl Špička.  Výsledky prvních zkoušek byly hotovy v pátek. O víkendu laboratoř analýzy pro jistotu ještě zopakovala.

Moja je nejvzácnějším přírůstkem zoo v posledních letech. Lidé mají možnost ji denně sledovat prostřednictvím kamer Českého rozhlasu po internetu. O projektu "Odhalení" na bázi reality show informuje i Česká televize.

Výtěžek reality show věnuje zoologická zahrada na ochranu goril volně žijících v přírodě.

,

Video