Estonsko je druhou zemí připravenou na program SAPARD

Praha - Nejprve Bulharsko a nyní i Estonsko jsou prvními z kandidátských zemí usilujících o vstup do Evropské unie, které se plně kvalifikovaly pro předvstupní pomoc v rámci programu SAPARD. Cílem tohoto programu je podpora zemědělství v kandidátských zemích a rozšiřování povědomí o systému zemědělské politiky EU.

Evropská komise schválila Estonsku vládou založenou agenturu, která bude mít za cíl spravovat finanční prostředky programu SAPARD. Estonsko tak získá ročně více než 12 milionů € (408 mil. Kč).

Založení vládní agentury v každé z kandidátských zemí je základní kvalifikační podmínkou Evropské komise. Program SAPARD se tak stane prvním programem, o jehož finančních tocích nebude rozhodováno v Bruselu, ale decentralizovaně, na úrovni vlád jednotlivých zemí. Evropská komise si od tohoto kroku slibuje připravit veřejnou správu v kandidátských zemích na základní zásady správy evropských fondů.

Hlavními cíli programu SAPARD je příliv investic do zemědělství, zlepšení marketingu zemědělských produktů a rozvoj infrastruktury na venkově. Pro všechny kandidátské země střední a východní Evropy je v rozpočtu EU ročně připraveno 529 milionů € (17 mld. Kč), z nichž Česká republika může každý rok získat až 22,5 mil. € (765 mil. Kč). V České republice podobně jako například v Polsku, které se s více než třetinou celkové pomoci stane největším příjemcem programu SAPARD, dosud není akreditována agentura pro správu programu. Očekává se, že Evropská komise dá souhlas s jejím vytvořením do konce tohoto roku.


Video