„Vyvolávací cena byla 550 tisíc korun,“ uvedl jednatel aukční společnosti Roman Veselý.

„Vyvolávací cena byla 550 tisíc korun,“ uvedl jednatel aukční společnosti Roman Veselý. | foto: www.aurea.cz

Cena zlatého dvoudukátu z roku 1937 na aukci vyrovnala rekord 1,2 milionu

  • 1
Zlatý dvoudukát z roku 1937 se na sobotní aukci v Praze prodal za 1,2 milionu korun. Byla tak vyrovnána rekordní částka, za kterou byla tato československá mince vydražena v roce 2006, informovala aukční společnost Aurea Numismatika.

Aukce nabídla téměř kompletní sbírku československých zlatých mincí od roku 1919. Chyběl pouze pětidukát a desetidukát z roku 1937. Prodávaly se také kvalitní mince z antiky, středověku i novověku. Celkem se prodaly mince za 20 milionů korun.

Svatováclavský dvoudukát je dosud nejdráže prodaná pamětní československá mince na tuzemských i světových aukcích, s dražební přirážkou za ni v sobotu kupující zaplatil 1,38 milionu korun.

"Vyvolávací cena byla 550 tisíc korun," uvedl jednatel aukční společnosti Roman Veselý.

Mince váží necelých sedm gramů a vyražena byla v nákladu pouhých osmi kusů. Od předloňského roku cena dvoudukátu podle Veselého značně vzrostla, v sobotu dražený exemplář byl však poškozený. Byly na něm vidět stopy po zasazení ve šperku a důlky.

"V perfektním stavu by se cena mince vyšplhala zcela jistě přes dva miliony," řekl jednatel.

Za vůbec nejdražší minci označil pětidukát z téhož roku, kterého existují pouze čtyři kusy a jehož cena by na aukcích přesáhla tři miliony.

Z dalších vzácných mincí, které bylo možno na aukci zakoupit, vyjmenoval Veselý například pětidukát z roku 1938, který se s přirážkou prodal za 977 500 korun, nebo desetidukát ze stejného roku prodaný za 920 tisíc.

Mezi skvosty patřila také padesátidukátová medaile sochaře Josefa Šejnosta vydaná v roce 1929 k dostavbě chrámu sv. Víta. Za ni nabídl kupující přes půl milionu.

Z klasických mincí se na aukci dražila zlatá egyptská oktodrachma Ptolemaia II. ze 3. století před naším letopočtem, tradičně dobře se podle Veselého prodávaly přemyslovské české denáry Boleslava II. z 10. století.

,

Video