Taková ropucha se v Darwinu objeví málokdy. Normálně dorůstá poloviční...

Taková ropucha se v Darwinu objeví málokdy. Normálně dorůstá poloviční velikosti. | foto: Reuters

Australané chytili ropuchu o velikosti menšího psa

  • 41
Váží necelé kilo a měří kolem dvaceti centimetrů. Na žabí poměry jde ale o pořádně velký kus. Ne nadarmo si ji Australané familiérně pojmenovali po filmové Godzille. Jde vůbec o největší ropuchu, která kdy byla v provincii Severního teritoria objevena.

"Je to monstrum. V životě jsme nic takového neviděli," řekl agentuře Reuters Paul Cowdy z organizace FrogWatch, která ropuchu chytila.

Chlubit se tímto úlovkem ale mohou Australané nanejvýš v Guinessově knize rekordů. Místním totiž přidělává tento druh ropuchy jenom samé potíže. Stejně jako mnoho jiných tvorů, které byly na nejmenší kontinent bez rozmyslu převezeny z jiných koutů planety.

Předkové Toadzilly (v angličtině znamená toad ropucha) sem přišli ve 30. letech minulého století z Havaje. V australském Queenslandu měli za úkol likvidovat brouky, kteří systematicky ničili úrodu cukrové třtiny. Ta patří v tropické provincii mezi nejrozšířenější plodiny.

Teď se ale role obrátily a ropucha dostala nálepku nevítaného škůdce, který svým jedem otrávil coby kořist už bezpočet domorodých zvířat včetně krokodýlů, hadů a ještěrek.

Nebezpečí je o to větší, že se tento druh náramně rychle množí. Odhady hovoří o 200 milionech kusů, které se ze svého prvotního cíle v Queenslandu rozšířily po celé zemi.

Není divu, že se je nyní místní snaží vymýtit. Provinční vláda v Severním teritoriu vydala dokonce doporučení, aby se lidé snažili ropuchy udržet na pláži pomocí golfových holí. Čerstvě chyceného obra chytili právě při jednom takovém honu v Darwinu.  


Video