AntiNATO protesty v Praze chystají cizinci

Demonstrace proti summitu Severoatlantické aliance připravují v Praze zahraniční aktivisté, kteří mají zkušenosti z velkých protestních akcí ve světě. "Víme minimálně o patnácti cizincích, kteří se už od prázdnin pohybují v Praze," uvedl důvěryhodný policejní zdroj. MF DNES má k dispozici fotografie šestice nejaktivnějších.

"Například Američan E. N. se zúčastnil podle našich kolegů ze Spojených států násilných demonstrací v Seattlu. Objevil se také v Praze před dvěma lety při protestech proti konferenci Mezinárodního měnového fondu," řekl policista, který je obvykle velmi dobře informován.

Kromě Američanů mají v Česku pobývat i extremisté z Polska a Velké Británie. "Někteří se vydávají za nezávislé novináře. Místo psaní článků však čile chystají protestní akce. Komunikují jak s oficiálními českými organizátory z platformy AntiNATO, tak s militantními radikály z řad Antifašistické akce," doplnil zdroj.

Centrum pro výrobu transparentů
Přípravy demonstrací jdou podle všeho do finále. Odpůrci NATO včera otevřeli centrum v hale ČKD Trakce ve Vysočanech. "Na vrátnici nahlaste, že jdete na umělecký seminář do budovy B4. Pokud možno, choďte ve větších skupinkách," stojí na internetových stránkách.

Podle zveřejněných instrukcí však aktivisté připravují spíše poklidné protesty: "Přinášejte prostěradla na transparenty, barvy, materiál na výrobu loutek, PET lahve pro sambu, kartony, štětce, bubny. Prostor je určen právě k výrobě, přípravám a kreativní práci. Slouží také k setkávání a informování..."

Podobné centrum zřídili před dvěma lety i organizátoři protestů proti Mezinárodnímu měnovému fondu, který měl zasedání v Praze. Právě v něm se podle policie dohodli na taktice. Tehdy se rozdělili do několika barevných průvodů, které se pokoušely prolomit policejní zátarasy kolem Kongresového centra.

Kolik demonstrantů: stále neznámá
Zda budou mít blížící se demonstrace poklidný ráz a kolik se jich nakonec zúčastní lidí, je stále neznámá. Policejní prezident před měsícem odhadl počet protestujících přibližně na deset tisíc. Občanské právní hlídky byly střízlivější - tři tisíce. A oponenti NATO? "Stovky. Maximálně tisíc až dva," tipoval nestor anarchistického hnutí Jakub Polák. "Vzhledem k obavám z razantního zásahu policie, která tady šíří hysterii, bude účastníků málo," vysvětlil Polák.

První masovou demonstraci plánují odpůrci NATO na zítřejší večer před Obecní dům, v němž budou večeřet generálové a diplomaté. Den D má přijít ve čtvrtek, demonstrace mají pokračovat v pátek.


Video