„Ano, můžeme změnit zemi,“sálalo charizma z Baracka Obamy. A lidé mu uvěřili.

„Ano, můžeme změnit zemi,“sálalo charizma z Baracka Obamy. A lidé mu uvěřili. | foto: Reuters

Američané letos žili změnou, Rakušané Haiderem, Němci krizí

  • 4
"Lebensmensch", výraz pro velmi silné přátelské pouto, v Rakousku. "Finanční krize" v Německu. "Změna" jako volební motto zvoleného prezidenta Baracka Obamy ve Spojených státech. Taková jsou slova roku 2008, jak je vybrali odborníci. Hodnotili, čím lidé v uplynulém roce nejvíce žili.

Pro Rakušany - alespoň podle komise lingvistů z univerzity ve Štýrském Hradci - se slovem roku stal výraz Lebensmensch. Politik Stefan Petzer tak se slzami v očích popsal vztah k stranickému kolegovi Jörgu Haiderovi, který se zabil při autonehodě. Řídil opilý a značně překročil povolenou rychlost. - čtěte Rakouský populista Jörg Haider se zabil při autonehodě

Výraz, který komise zvolila údajně kvůli "jazykové ambivalenci a citové hloubce", má pro Rakousko ovšem ještě jiný význam. V zemi se totiž spekulovalo, že Haider byl gay a Petzerův milenec.

Finanzkrise, znělo Německem

To Němci se drželi víc při zemi. Společnost pro německý jazyk, která slova roku vybírá už od roku 1971, letos zvolila výrazem roku termín "finanční krize", napsala agentura DPA. Hned na druhém místě skončilo slovo "verzockt" (rozházet, přijít o peníze), bronzovou příčku přisoudila společnost krádeži dat (Datenklau).

Na černém trhu se totiž objevila osobní data mnohých Němců, která nejrůznější společnosti nelegálně nabízely k dalšímu prodeji. - o krádežích dat v Německu čtěte zde

Těsně pod pomyslnými medailovými stupínky skončily "hesenské poměry", zdejší politici totiž dlouho nebyli schopni dohodnout se na vládě v této spolkové zemi.

Obamovo Yes, we can přesáhlo hranice

Uhodnout slovo roku ve Spojených státech letos nebylo nic těžkého. Američané, zklamaní ekonomickou recesí, vlekoucími se válkami a prezidentem Georgem W. Bushem žili nadějí ve změnu. Hlavní volební heslo nastupujícího prezidenta se podle společnosti Global Language Monitor stalo i slovem roku. - reportáž z volební noci a oslav demokratů na Times Square v New Yorku čtěte zde

A druhý Obamův slogan Yes, we can (Ano, můžeme), kterým se snažil přesvědčit Američany od slunné Floridy po zmrzlou Aljašku, že skutečně dokáže změnit tvář země? V Americe bylo třetí. A v Německu se dostalo jako jediný anglický výraz do první desítky.


Video