Hotel Nová radnice ve Vsetíně se přemění na Základní uměleckou školu. Zároveň...

Hotel Nová radnice ve Vsetíně se přemění na Základní uměleckou školu. Zároveň škola usiluje i o sousední budovu bývalého okresního úřadu (na snímku vpravo) (květen 2023) | foto: iDNES.cz

Z hotelových pokojů budou ve Vsetíně školní třídy pro mladé umělce

  • 1
Bývala v ní radnice, soud, vojenská správa a v posledních letech hotel. Když se otevřou mohutné vstupní dveře, dýchne na člověka historie. Příjemně. Budova Nové radnice na vsetínském Horním Městě, která tady stojí od konce 19. století, teď načne další část své existence.

Bude v ní základní umělecká škola a část střední školy. „Jsem z toho nadšený. Moderních prostor máme dost, ale mít místo, kde je cítit minulost, je pro mladé lidi velmi potřebné,“ vypráví Karel Kostka, ředitel stejnojmenné soukromé střední školy, když prochází jednotlivými místnostmi.

Z hotelových pokojů budou učebny, ze salónku menší prostor pro individuální výuku. V budově je i výtah. „Tady ve velkém sále se kdysi oddávalo, nahoře na galerii byly varhany,“ vzpomíná Kostka. „Taky si pamatuji příčky z papundeklu a zatlučené dveře. Klobouk dolů před předchozím majitelem, který budovu citlivě zrekonstruoval a vrátil jí atmosféru.“

Jeho škola za třicet let vytvořila téměř ucelený systém od mateřinky přes základní uměleckou, střední až po vysokou školu. ZUŠku otvírala v roce 2018 a má 350 žáků. „Do našeho areálu už se nevejdeme, proto jsme nutně potřebovali další prostory,“ vysvětluje Kostka.

Nejprve usiloval o budovu bývalého okresního úřadu, která stojí v sousedství Nové radnice. Tu roky blokovaly soudní spory v kauze zkrachovalé společnosti Wojtoň Kowex. Když v roce 2019 soudy rozhodly, že se vrátí Vsetínu, byl bývalý „okres“ ve špatném technickém stavu. Loni Střední škola Kostka projevila zájem o její odkoupení, následně se přidaly další dva podnikatelské subjekty. Jednání ale skončila komunálními volbami a od loňského podzimu se neposunula.

Ve Vsetíně musí řešit, co s prázdným úřadem. Chtějí ho tři podnikatelé

Proto škola koupila sousední Novou radnici, i s kupní cenou do ní celkem investuje 50 milionů korun. O okresní úřad má ovšem zájem i nadále. „Chybí nám prostor pro taneční obory, které ho potřebují poměrně hodně,“ říká Kostka.

Vedení města chce o budoucnosti prázdné budovy rozhodnout během června. „Chystáme rekonstrukci městského úřadu a budeme potřebovat prostory, do kterých se během prací přesunou kanceláře,“ objasnil starosta Jiří Čunek.

Bývalý okresní úřad by byl řešením, i když ne ideálním. Budova je poměrně hodně zchátralá. „Máme více variant, které můžeme využít. Když okres nebudeme potřebovat, bude k prodeji,“ uvedl Čunek.

Kostka škola zatím požádala o stavební povolení na úpravu Nové radnice. Kmenové střídy středoškolákům zůstanou ve stávající škole v ulici Pod Pecníkem, na Horní město se přesunou specializované učebny, především pro výuku IT technologií a cizích jazyků. V suterénu vzniknou prostory pro audiovizuální výuku či nahrávací studio. Obě místa dělí zhruba deset minut chůze.

Přízemí bude střední školy, patro poskytne prostory pro Základní uměleckou školu. Nabízí klasický čtyřlístek oborů – hudební, výtvarný, literárně dramatický a taneční.

6. května 2021