Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
  • Pátek 10. května 2024 Blažena

KOMENTÁŘ: Tradiční bolehlav při probírání volebních lístků

  10:20
„Koho mám proboha volit?“ Tuto otázku si před každými volbami pokládá stále více lidí. A odpověď na ni není zrovna snadná. Protože z hnutí ANO se stali levičáci, z ODS sluníčkáři, neomarxistická ČSSD je stále na kapačkách, „pravicová“ topka se spojila se zelenými „ekoteroristy“ a z toho, co předvádějí Piráti, máte pocit, že jointy snad vůbec netípají, píše komentátor MF DNES Miroslav Korecký.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Naštěstí náruč pluralitní demokracie je široká a vějíř volebních lístků by letos vydal na slušnou brožuru. Vybere si snad každý: na kandidátkách figurují vedoucí psího domova, kouzelník, perníkář roku 2008, prezident úplně jiného státu (Liberland), ukulelistka či imitátor Václava Havla. Bylo by sice veselé poslat tuto sestavu do europarlamentu, ale asi by ten vtip nikdo neocenil, protože bruselsko-štrasburský sněm je podobných excentriků už dnes plný.

Čtyřicítka kandidujících partají a hnutí je letos zajímavá, polovina jejich názvů neříká nic ani masochistům, kteří sledují Události, komentáře či Otázky Václava Moravce. Kdo zavrhl profláklé standardní partaje a protestní hnutí, která se už stala součástí establishmentu, má stále z čeho vybírat. Jsou to poetické názvy, hýří se tam národem, alternativou, nezávislostí, suverenitou, demokracií, zdravím, sportem, vědou, vším pozitivním. Při čtení jmen lídrů si trochu připadáte jako v Jurském parku, kandidátka hnutí Vědci pro Českou republiku zase připomíná obsazení semináře před hrou Járy Cimrmana.

Kdo sledoval volební spoty stran či snad – nedej bože – klikl i na nějaký volební program, ten ví, že i volební sliby jsou letos veselé čtení. Více sobot a nedělí, emisní povolenky na čočku a fazole, připojení Marsu k EU, dotace na okurkový salát... Jistě, ty nejkurióznější sliby pocházejí z programů recesistických uskupení, ale on to zase tak velký rozdíl ve srovnání s těmi tzv. seriózními není. Buď přetékají patosem a prázdnými floskulemi, anebo budí zdání, že v EU příštích pět let půjde jen o to, jestli se v Česku prodávaná cola bude sladit cukrem, nebo fruktózou.

Kandidátky eurovoleb schváleny. O křesla se utká 39 stran a hnutí

Nadúrodu v počtu stran kandidujících do evropských voleb tradičně způsobuje vlídný volební systém. Celé Česko tvoří jeden volební obvod, pokrytý jedinou kandidátkou. Stačí tedy vyhecovat pár kamarádů a složit se na 19 tisíc korun, což je povinná volební kauce. A když zázrakem přelezete přes jedno procento hlasů, stát vám za každý obdržený hlas zaplatí 30 korun, takže investice se vám může vrátit už při 633 hlasech, vše nad to už je výdělek. Ve sněmovních volbách se sice platí stejná kauce, ale v každém ze 14 krajů, což už odfiltruje alespoň část magorů.

Skutečným lákadlem eurovoleb je ale pochopitelně vyšší, pětiprocentní práh, který zaručuje mandáty v eurosněmu a s nimi spojené benefity: měsíční plat 172 tisíc korun, 628 tisíc na asistenty, 113 tisíc na chod kanceláře, další diety, přídavky na penzi či dotace stranám nepočítaje. Vynásobte to dvanácti měsíci a pěti lety – za to se vyplatí krvácet.

Tedy stojí to za to těm, kdo o hlasy usilují, mnohem méně už těm, kdo je do volební urny házejí. Volební karneval se čtyřiceti bizarními stranami, přepálené příjmy europoslanců, vědomí toho, co asi náš výsadek o 21 hlavách, navzájem na smrt rozhádaných, v 751členném tělese reálně ovlivní – to všechno vždy bezpečně zajistí účast sotva pětiny voličů. Těch, kdo ještě věří tomu, že třeba o svém europoslanci příštích pět let uslyší.

A to se erár tak snaží. Česko je jediná evropská země, kde se volí dva dny, všude jinde stačí jeden. A stejně nám ti lidé nechodí! Ale nevzdávejme to – v Indii se zrovna také volí a volby tam trvají 39 dní. Jak to mají v Indii s okurkovým salátem, není známo.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a pedagožka Kateřina...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve vojenském prostoru...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky výjezdů. Voda způsobila...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho v pátek večer v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován (dosazen) jako...

Babiš nám nechá jen sousta, co nejsou sexy, vidí příčinu pádu šéf klubu ČSSD

Sociální demokracie se vzpamatovává ze šoku, jímž pro ni byl propadák v eurovolbách. „Pokud má mít naše vládní angažmá...

Přežil skandály a je ještě úspěšnější. V Polsku vyhrál Kaczyński, píší média

Evropské volby v Polsku mají jediného vítěze, a tím je Jaroslaw Kaczyński, předseda vládní strany Právo a spravedlnost...

Osud generála Blaška: velení armádě, rodinná tragédie, cesta do Bruselu

Dvě křesla v Evropském parlamentu získalo hnutí SPD Tomia Okamury. Kromě lídra kandidátky Ivana Davida zamíří do...

Wilders v eurovolbách propadl, vyšachovávají ho konkurenční nacionalisté

Eurovolby v Nizozemsku nečekaně vyhráli socialisté místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, favorizovaní...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...