Čeští volejbalisté v zápase se Slovenskem | foto: Jaromír Pech, MF DNES

Volejbalisté Slováky udolali, přesto musí do baráže

  • 16
Účast na mistrovství Evropy v Turecku si čeští volejbalisté zatím nezajistili. V závěrečném utkání kvalifikačního turnaje v Plzni sice porazili Slovensko 3:2, ale díky celkovému poměru setů postupují přímo jejich soupeři. Český tým čeká poslední šance -zářijová baráž.

Česko - Slovensko 3:2 (-28, -14, 21, 30, 16)

Začátek utkání byl zcela ve znamení sebevědomých Slováků. Jejich tvrdé podání dělalo českým hráčům značné problémy a záhy prohrávali 4:8. Nápor soupeře pokračoval a za stavu 15:20 se zdálo být o prvním setu rozhodnuto.

Jenže přišel Hudeček na podání a po třikrát za sebou úspěšném dvojbloku Rak-Škach Češi snížili na 19:20. Zdánlivě ztracený set dokonce mohli domácí dovést i do vítězného konce, ale to by museli využít jeden ze třech setbolů. V emotivním koncovce se nakonec radovali slovenští hráči, kteří naopak svůj třetí setbol využili.

„Rozhodlo to, že těžké míče Slováci zvládli, hlavně Diviš,“ viděl příčinu v nezvládnuté koncovce kouč českého týmu Zdeněk Haník. „Oni nás dostali pod tlak podáním, ale dostali jsme se z toho a měli jsme koncovku na uhrání. Kdybychom ji uhráli...“

Ve druhém setu se podobné drama nekonalo. Slovenští volejbalisté od začátku tvrdili hru a pravidelně zvyšovali své vedení (3:0, 12:7, 15:8, 21:11) až do jasné jedenáctibodové výhry. „Hráči byli odhodlaní, ale hned v úvodu jsme dvakrát špatně zaútočili, prohrávali jsme 0:2 a ten pocit jsme nezvládli,“ vysvětlil Haník.

Ziskem druhého setu si náš soupeř definitivně zajistil postup na mistrovství, na Čechy čeká baráž. Do dalších setů za rozhodnuté kvalifikace logicky na obou stranách nastoupili dosud méně využívaní hráči.

Čeští hráči měli větší motivaci a pro vytrvale povzbuzující publikum připravili vítěznou tečku za turnajem. Ve čtvrtém setu mohli Slováci duel ukončit, ale nevyužili dva mečboly. Právě v koncovce čtvrtého a v pátém setu se na českou stranu palubovky začali vracet členové základní sestavy.

„Šlo nám o to, neurazit diváky, kteří nám stále fandili,“ řekl Haník. Bojující domácí obrat v utkání dotáhli do úspěšného konce a připravili Slovákům první porážku v kvalifikaci. Na postup to bohužel nestačilo.

„Nepostoupili jsme přímo, ale o postup pořád hrajeme, takže žijeme,“ hodnotil smolný výsledek Jiří Novák. „Pocity máme smíšené, ale není to žádná tragédie. Postup na mistrovství máme stále ve svých rukách.“

Rozhodčí: Adler (Maď.), Stankov (Bulh.). Čas: 138 min.
Sestava ČR: Škach, Novák, Král, Konečný, M. Novotný, Rak, libero Kryštof - Hudeček, Ticháček, Popelka, Kotrch, Baránek.

Ukrajina - Rumunsko 3:0 (22, 23, 18)

Rumunští volejbalisté se ani v posledním svém kvalifikačním vystoupení nedočkali zisku alespoň jednoho setu. V utkání s Ukrajinci tomu byli přitom dvakrát blízko. V koncovkách prvních dvou setů vedli o dva body, ale důraznější Ukrajinci vždy dokázali ještě sety zachránit a zaslouženě udrželi třetí příčku v tabulce.

Konečná tabulka

Z V P S B
1. Slovensko 6 5 1 17:5 11
2. Česko 6 5 1 16:6 11
3. Ukrajina 6 2 4 8:12 8
4. Rumunsko 6 0 6 0:18 6

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž