Hala bude kvůli volejbalu plná

Žďár nad Sázavou - Juniorská volejbalová reprezentace bude v květnu usilovat o účast na zářijovém mistrovství Evropy v chorvatské Poreči. A kvůli tomu se určitě nejméně pětkrát naplní žďárská hala Na Bouchalkách. Právě Žďár nad Sázavou bude totiž od 25. do 31. května dějištěm kvalifikačního turnaje o postup na evropský šampionát.

Český tým se v něm utká s Ruskem, Běloruskem, Slovinskem, Belgií a Estonskem. Přesné pořadí zápasů ještě nebylo určeno.

"Máme sice svou představu o posloupnosti jednotlivých utkání, ale je to jen návrh, uvidíme, zda jej v sobotu schválí komisař," řekl Martin Gerža, asistent hlavního kouče juniorské reprezentace Petra Judy.

Gerža s Judou ještě loni vedli národní tým kadetů, s nímž na světovém šampionátu v Thajsku vybojovali vynikající čtvrté místo. Jejich svěřenci jsou o rok starší - a trenérské duo tak s nimi postoupilo o věkovou kategorii výš.

"S reprezentací kadetů jsme měli ve Žďáru několik soustředění, město i halu dobře známe," připomněl Gerža. "Proto jsme rádi, že se nám Žďár jako dějiště kvalifikačního turnaje za pomoci členů správní rady podařilo prolobbovat," dodal.

Před odletem na MS do thajského Suphan Buri sehráli loni kadeti ve Žďáru přátelský zápas s Brazílií a hala byla plná. "A to o utkání ještě málokdo věděl," podotkl Vladimír Maša, jeden z organizátorů. "Hala má kapacitu kolem 450 až 500 lidí, ale když se využije i posuvné hlediště na ploše, může zápas sledovat klidně i tisícovka diváků. Třeba na Rusy bude narváno," dodal Maša.

Junioři budou mít ve Žďáru mohutnou podporu, z šestice zúčastněných celků ale postoupí na mistrovství Evropy do Chorvatska jen nejlepší dva celky. "Samozřejmě, že budeme chtít postoupit," řekl Gerža.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž