Dvě esa, a volejbalisté mají skalp vicemistrů

Odolena Voda - Čeští volejbalisté získali v přípravě na olympijskou kvalifikaci cenný skalp, v Odolena Vodě porazili druhý nejlepší tým loňského mistrovství světa. Kvalitní útočnou hrou vyhráli nad silným týmem Polska ve čtyřech setech 3:1 (19, -18, 23, 20). Stejné soupeře čeká odveta v neděli od 17 hodin na Kladně.

Jen na jednom místě se lišila základní šestka polských volejbalistů od sestavy, která téměř přesně před rokem hrála finále mistrovství světa. Argentinský trenér Raul Lozano se s týmem vicemistrů světa zastavil v Česku na dva přípravné zápasy před olympijskou kvalifikací, a tak je jeho tým v plné síle.

"Bylo patrné, že jsou společně už hodně dlouho a jejich hru prověřily těžké zápasy. Z dlouhodobého hlediska jsou určitě dál než my, a o to víc mě těší, že jsme uspěli," řekl trenér českých volejbalistů Zdeněk Haník.

Z první generálky na olympijskou kvalifikaci český kouč uvolnil kapitána Michala Raka a univerzála Jakuba Novotného. Oba mají zdravotní problémy, hůř na tom je Novotný, jehož start na turnaji v Portugalsku je stále nejistý.

Proti Polákům dnes začali nahrávač Škach, univerzál Konečný, blokaři Lébl s Králem, smečaři Novák s Markem Novotným a libero Kryštof. V úvodu třetího setu nastoupili nahrávač Ticháček s univerzálem Štokrem a zápas už dohráli, epizodně v koncovkách se ve hře objevil ještě blokař Kotrch.

V prvním setu Češi velmi dobře útočili, dařilo se zejména oběma středovým hráčům, a také Konečnému. V rozhodujících momentech soupeř několikrát chyboval a v koncovce už neměl šanci ztrátu dotáhnout.

Tvrdým servisem, na než se Haníkovu týmu těžko odpovídalo kvalitním útokem, rozhodli Poláci druhý set. Hru opanoval polský nahrávač Zagumny, který často měnil rytmus a snadno nacházel mezery v českých blocích. "Je to světový nahrávač," konstatoval Zdeněk Haník.

Třetí set začal vyrovnaně, přesto už za stavu 5:5 sáhl český kouč k dvojstřídání a poslal do hry Ticháčka se Štokrem. "Konečný začal výborně, ale pak už nebyl tolik úspěšný," řekl Haník. Příchodem Ticháčka hodlal navíc zrychlit nahrávku.

K zisku třetího setu nakonec domácím trochu pomohl rozhodčí, který jim v rozhodujících momentech přisoudil dva sporné míče, a pak navíc udělali Zagumnému za protesty žlutou kartu. I s tímto trestným bodem Češi odskočili na 14:11 a vedení si už udrželi.

O pohodlný vstup do čtvrtého setu se postaral Ticháček, který nechytatelným servisem zajistil vedení 5:0. To už českou hru zdobily i výborné bloky a perfektní hra v poli. Soupeř se dokázal přiblížit maximálně na dva body a v závěru kapituloval. Zápas ukončil Štokr dvěma přímými body z podání.

Česká republika - Polsko 3:1 (19, -18, 23, 20)
Česko:
Škach, M. Novotný, Král, Konečný, Novák, Lébl, libero Kryštof - Kotrch, Štokr, Ticháček.
Polsko: Zagumny, Winiarski, Grzyb, Wlazly, Swiderski, Plinski, libero Ignaczak - Bakiewicz, Zygadlo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž