Antonín Lébl

Antonín Lébl | foto: ČTK

Bývalý šéf volejbalistů Lébl chce zpět, dnešní vedení jeho výzvy odmítá

  • 5
Bývalý předseda Českého volejbalového svazu Antonín Lébl vyzval současnou volejbalovou vládu pod vedením Zdeňka Haníka k odchodu. Lébl byl loni v květnu odvolán, letos v březnu ale tento krok zpochybnil soud. Aktuální vedení na Léblův apel reagovalo odmítavě.

Lébl v otevřeném dopisu žádá současného šéfa Haníka a správní radu ČVS k předání funkcí. "Všechny vás vyzývám k neprodlenému předání řízení Českého volejbalového svazu legitimně zvoleným funkcionářům," píše se v otevřeném dopise. "Jsem přesvědčen, že jedině tento krok může odvrátit právní nestabilitu a vznik škod ČVS," pokračuje Lébl.

Haníkovo vedení svazu označuje za nelegitimní a současného šéfa i správní radu nabádá, aby se chovali s tím vědomím. "Jsem připraven jednat s vámi o podmínkách dobrovolného a přátelského předání vašich funkcí," pokračuje Lébl.

Zdeněk Haník

Podle svých slov podává současnému vedení pomocnou ruku, v osobní rovině ale nemluví.

"Nechci personifikovat, podávám ruku Českému volejbalovému svazu. Je to v zájmu svazu a myslím, že v tomto okamžiku je to dobré řešení," reagoval funkcionář na dotaz iDNES.cz.

Současný šéf českých volejbalistů Zdeněk Haník odpověděl na Léblovo prohlášení vlastním dopisem až ve středu ráno. "Nevím, o co bývalý předseda ČVS opírá své stanovisko. Jako podle stanov zvolený předseda ČVS a legitimně zvolená Správní rada ČVS nemáme žádný právní, ani vnitrosvazový důvod k předání vedení ČVS," píše.

Lébl stál v čele svazu od roku 2005 do loňského května. Důvodem pro jeho odvolání byla dlouhodobá nespokojenost některých členů výboru ČVS s jeho autoritativním rozhodováním, obcházením nejvyšších orgánů svazu a neprůhledným nakládáním se sponzorskými penězi.

Léblovo odvolání ale letos v březnu zpochybnil Obvodní soud pro Prahu 6, podle nějž bylo v rozporu se stanovami svazu. "Podle tohoto rozhodnutí bych měl svaz opět řídit já," řekl tehdy Lébl. Proti tomuto verdiktu se ale současné vedení ČVS odvolalo.

"Zdůvodnění ... rozporu usnesení z druhého Výboru ČVS se stanovami, jakkoliv je slabě vyargumentované, prozatím respektujeme, ale právník ČVS Dr. Sedlatý již podal odvolání k soudu vyšší instance," shrnul ve svém prohlášení Haník postup aktuálního vedení svazu.

Lébl zatím nedokáže říci, jaké kroky podnikne dál. Od úřadujícího předsedy Haníka si přečte i tato jeho slova: "Pokud mi dojde oficiální cestou, nikoliv přes média, nějaké stanovisko ing. Lébla, budu na něj konkrétně reagovat, a každopádně souhlasím, že je nutno oboustranně počítat s řešením do všech právních a ekonomických důsledků, i vzhledem k výsledkům šetření hospodaření ČVS minulých 10 let."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž