Španělský tenista Carlos Alcaraz na turnaji v Pekingu.

Španělský tenista Carlos Alcaraz na turnaji v Pekingu. | foto: AP

Alcaraz opět marodí, ale na Turnaj mistrů pojede: Chci končit na vrcholu

  • 2
Do roku 2023 nevykročil španělský tenista Carlos Alcaraz nejlépe, kvůli zranění pravé nohy musel vynechat úvodní grandslam Australian Open. Zdraví ho v letošní sezoně zradilo ještě několikrát, naposledy v samotném finiši před Turnajem mistrů. Na prestižní podnik se ale stihne připravit. „Chci končit na vrcholu,“ hlásí, zatímco vyhlíží další přetahovanou se srbským sokem Novakem Djokovičem.

Ve skrytu duše možná Alcaraz doufal, že si smůlu do budoucích měsíců vybral absencí v Melbourne. „Chtěl jsem se v Austrálii předvést v nejlepší formě. Je to náročné, ale musím zůstat optimistický,“ smutnil tehdy.

Jenže podle představ nevstoupil ani do antukové části sezony. Po americkém turné dal přednost léčení levé ruky a bolavých zad před Masters v Monte Carlu.

Vše důkladně konzultoval se svým lékařem Juanjem Lópezem, kterého musel znovu kontaktovat už během Roland Garros.

Fanoušci v Paříži vyhlíželi šlágr. Pod Eiffelovu věž totiž nedorazil Rafael Nadal, a tak měl být trhákem ročníku semifinálový střet Alcaraze a Djokoviče.

Oba tenisté vstoupili do zápasu ve vysokém tempu, které nakonec tělo mladého Španěla nevydrželo. Alcarazovy křeče udělaly ze třetího a čtvrtého setu jasnou záležitost. „Nakonec se rozlezly do celého těla,“ svěřoval se po zápase.

Na Djokoviče bučeli, Alcaraz se třásl v křeči, vzdát nechtěl: Styděl bych se

Jako útěchu následně vybojoval dva tituly na trávě. Podmanil si Queen’s Club Championships, a především poprvé v kariéře vládl Wimbledonu. Zato triumf na US Open nezopakoval a přišel i o post světové jedničky.

Ještě na začátku října toužil Djokoviče dostihnout, ovšem v závěru sezony mu docházely síly. Nyní navíc musí opět pauzírovat. Tentokrát kvůli problémům s chodidlem a hýžďovými svaly.

O to větší úlevu přinesl prohlášením, že bude nachystaný na Turnaj mistrů i předcházející akci ve Francii. „Mám dobré zprávy!“ napsal na sociální síť X. „Každým dnem se cítím lépe a budu hrát v Paříži i v Turíně na Turnaji mistrů.“

Velmi pravděpodobně tak dojde k dalšímu měření sil dvojice nejúspěšnějších tenistů posledních dvou let.

Za tu dobu rozšířil Srb osobní statistiky o čtyři grandslamové tituly, vyšplhal se tak k úžasnému číslu 24, a k tomu vévodí mužskému pořadí. Španěl slavil na turnajích velké čtyřky dvakrát a v žebříčku pohodlně drží druhou pozici.

Bilance jejich duelů je vyrovnaná 2:2. Jediný mač na tvrdém povrchu opanoval Djokovič letos ve finále v Cincinnati, kde Alcaraze zlomil ve dvou tiebreacích.

Pokud Španěl stále pomýšlí na návrat na trůn, musí dojít v Paříži i v Turíně dál než Srb. „Na Djokoviče myslím skoro při každém tréninku, snažím se být stoprocentně soustředěný jako on,“ přiznal nedávno Alcaraz.

K tomu ale potřebuje také větší spolehnutí na vlastní tělo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga