Lleyton Hewitt

Lleyton Hewitt - NE, NEŠÁLÍ VÁS ZRAK. Ručičky hodin u kurtu v Melbourne za Australanem Hewittem opravdu ukazují půl páté ráno. Údaj vpravo udává délku zápasu s Kypřanem Baghdatisem. | foto: Darren Whiteside, Reuters

Půl páté ráno. A v Austrálii se ještě hraje tenis

  • 5
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Austrálie spala. Melbourne halila tma. Byla neděle, půl páté ráno. A v aréně Roda Lavera právě skončil tenisový zápas Hewitt – Baghdatis. Tak to na Australian Open chodí, když se protáhne "night session".

 "Myslím, že jsme si mákli," prohlásil Baghdatis, který prohrál 6:4, 5:7, 5:7, 7:6, 3:6.

"Night session" je blok atraktivních zápasů, jež na Australian Open začínají v 19.30. Prodávají se na ně zvláštní lístky, bývají vyprodány. Pro televizi je to v hlavním vysílacím čase hit. Navíc jde o přijatelnější časy pro Evropu i Ameriku.

Jenže někdy se to může zvrtnout. Jako v sobotu. Nad Melbourne Parkem celý den pršelo, program dvou hal se zasunovací střechou se proto zhustil. Zápas domácího miláčka Hewitta měl původně začít v 19.30, ale došlo na něj až o půlnoci.

"Jak jsme šli na kurt, dělali jsme si legraci: To tu budeme do pěti. Skoro jsme to dokázali," líčil Hewitt.

Na hodinách svítilo 4:34, když zvedl vítězně ruce. Většina fanoušků v hale působila ospale. "I my dva jsme byli vyčerpaní. Blesklo mi hlavou: Konečně je po tom!" vyprávěl Hewitt, jenž se dostal do postele až za tři hodiny. V půl osmé.

Nebyl to první extrémní případ "night session". Už den předtím se zápas Roddicka s Kohlschreiberem natáhnul hluboko do noci.

Nejsou to pro tenisty až příliš drsné galeje? "Tak bychom to neměli brát," odporovala Serena Williamsová. "V životě musíte zdolávat nesnáze. Pokud bych chtěla mít pohodu, seděla bych teď místo tenisové dřiny na havajské pláži a dívala se na svůj dům za 20 milionů dolarů."

Snad. I přesto se možná za rok až do svítání hrát nebude. Pořadatelé zvažují, že pravidla noční tenisové jízdy přehodnotí. Změny koneckonců nastaly už po loňské dlouhé směně Reynoldse se Seppim, která skončila ve čtyři. Rozhodčí má od té doby právo odložit utkání na příští den. Má. Ale nedochází k tomu.

"A proč by mělo. Díky tenisu se i v noci můžeme pochlubit vysokou sledovaností," libuje si Saul Shtein, šéf stanice Channel Seven.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga