Česká tenistka Petra Kvitová returnuje v utkání na turnaji v Cincinnati proti...

Česká tenistka Petra Kvitová returnuje v utkání na turnaji v Cincinnati proti Sereně Williamsové. | foto: AP

Nejudatnější povstání Petry Kvitové. Její drásavé bitvy a úžasné obraty

  • 20
Senzační podívaná nejvyšší úrovně. Strhující představení pod černou oblohou. Boj šampionek s nevšedním životním příběhem. Petra Kvitová v úterním dvouhodinovém utkání na velkém turnaji v Cincinnati přemohla Serenu Williamsovou 6:3, 2:6, 6:3, ač byla ve třetím setu o brejk pozadu. Kroniku svých dramatických vítězství tak obohatila o další báječnou kapitolu.

Jaké jiné bitvy, při nichž se svírala srdce jejím modlitby si šeptajícím fanouškům, už v minulosti zvládla?

US Open 2009 Kvitová - Safinová 6:4, 2:6, 7:6

Necelou hodinu po půlnoci na Flushing Meadows se ozval velký třesk. Devatenáctiletá blondýnka z Fulneku, tehdy ještě poněkud boubelatá, ve třetím kole vyřadila světovou jedničku Dinaru Safinovou z Ruska.

„Je to brutální!“ pronesla o výsledku utkání, během něhož se 72. dívka žebříčku ocitla v transu, takže si poté ani nepamatovala, že odvrátila tři mečboly.

Wimbledon 2010 Kvitová - Kanepiová 4:6, 7:6, 8:6

Už tenkrát klíčila náklonnost londýnského publika k české ranařce. Ve čtvrtfinále čelila pěti Estončiným mečbolům. Ztrácela 2:5 v tie breaku druhé sady a ve třetí prohrávala 0:4 a 2:5. Měla na kahánku.

Nepoddajná duše ovšem odmítla porážku a nakonec blaženě poslouchala hromový aplaus. V dalším zápase ji přetlačila Serena Williamsová, o rok později se ovšem Kvitová prostřílela až k titulu.

Turnaj mistryň 2011 Kvitová - Azarenková 7:5, 4:6, 6:3

Finále „Masters“ v istanbulské hale Sinan Erdem Dome připomínalo horor. Příznivci Kvitové se báli o výsledek. Lekali se po jejích nečekaných chybách. Kouč David Kotyza si v lóži připadal jako na skřipci. Jeho válečnice však nepřestala útočit a zdolala zaťatou Bělorusku.

V pořadí WTA byla číslem 1 Dánka Wozniacká, leč za nejlepší tenistku byla všeobecně považována Kvitová.

Fed Cup 2011 Kvitová - Kuzněcovová 4:6, 6:2, 6:3

V kolosálním komplexu Olympijskij dunělo skandování „Ra-sí-ja“. Domácí Kuzněcovová vedla v rozhodujícím setu 3:0 a sahala po druhém bodu pro Rusko. „Daváj!“ hnali ji krajané.

NA KOLENOU. Česká tenistka Petra Kvitová si v souboji fedcupového finále proti Světlaně Kuzněcovové sáhla na dno sil.

Jenže lvice Petra se v Moskvě odmítla podrobit, přivlastnila si dalších šest gamů a postrčila svůj tým do vedení 2:1. Tenkrát Češky pozvedly stříbrnou mísu po 23 letech a zahájily úžasnou éru, jež vlastně trvá dodnes.

Wimbledon 2014 Kvitová - V. Williamsová 5:7, 7:6, 7:5

Tyto dámy se obvykle srážejí v tuze úporných střetnutích. Při své druhé pouti za trofejí Venus Rosewater Dish se Kvitová nejvíc nadřela právě ve třetím kole proti pětinásobné wimbledonské vítězce Venus W. Na centrkurtu si protivnice držely podání, každá to své ztratila jen jednou - Američanka v samém závěru.

Kvitová ve zbytku turnaje neztratila ani set, ve finále zvalchovala Kanaďanku Bouchardovou 6:3, 6:0.

Fed Cup 2014 Kvitová - Kerberová 7:6, 4:6, 6:4

Klasická houpačka a la Kvitová. Ve vyprodané O2 areně odvrátila šest setbolů v první sadě. Ve druhé ztratila vedení 3:0. Ve třetí se sbírala ze stavu 1:4. V očích slzy, v nohou křeče. Přesto se nevzdala.

Peskovala se: „Pojď! Jedeš!“ Ve vyčerpávajících výměnách neumdlévala a po posledním míči si ve Fed Cupu poprvé vychutnala rozkoš ze zisku rozhodujícího finálového bodu.

Olympiáda 2016 Kvitová - Makarovová 4:6, 6:4, 6:4

Klepala se nervozitou, v brazilském odpoledním žáru se jí po kůži řinuly potůčky potu, svaly bolely. Tolik dychtila po medaili. Jenže do cesty se jí v osmifinále postavila neoblíbená rivalka. „Hraju proti Rusce, musíte přijít!“ lákala české sportovce při večeři ve vesnici. Přišli. Fandili. Viděli, jak se rve za vlast.

Petra Kvitová se raduje po vítězství nad Ruskou Jekatěrinou Makarovovou.

„Pro vítězství bych dneska udělala cokoliv, třeba bych jí (Makarovové) zlomila nohu,“ prohlásila jinak zdvořilá slečna. Z Ria si pak odvezla bronz.

Wu-chan 2016 Kvitová - Kerberová 6:7, 7:5, 6:4

Tři hodiny a dvacet minut do sebe sokyně tloukly ve 3. kole čínské monstrakce. Kvitová potvrdila přezdívku P3TRA, kterou jí přišili coby přebornici třísetových mačů, a umořila světovou jedničku. Využila sedmý mečbol.

S hráčkami číslo 1 má mimochodem bilanci 5-4, naposled po únorovém povstání v Dauhá skolila Wozniackou 3:6, 7:6, 7:5.

Birmingham 2017 Kvitová - Bartyová 4:6, 6:3, 6:2

Jen půl roku po přepadení a vážném zranění ruky pózovala Kvitová s pohárem. „Myslíte, že je tohle normální?“ ptala se užasle trenérů Vaňka a Vydry po finále, v němž na milované trávě otočila skóre a porazila drobnou Australanku.

Řada lékařů pochybovala, že se vůbec vrátí ke svému povolání. A ona hned na druhém turnaji triumfovala.

Praha 2018 Kvitová - Buzarnescuová 4:6, 6:2, 6:3

Snad ještě větší proud vášní s Kvitovou lomcoval v květnu v Praze. Její příznivci ve Stromovce stáli fronty, aby se vměstnali na tribunu na její zápasy. Byť ji čekal obří podnik v Madridu, nechtěla je opustit. V poslední partii chvíli setřásala tíhu očekávání, než umravnila nebezpečnou Rumunku.

Kdekoho dojala děkovnou řečí, načež odletěla do Madridu, kde dobyla další titul.

Kvitová: Cílů je dost. Věřím, že nejlepší sezona kariéry ještě přijde:

15. května 2018


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga