Novák: Ti nejlepší klidně vynechají Wimbledon

  • 9
Londýn - (Od zvláštního zpravodaje MF Dnes) - Nikoli kvůli vyšším odměnám pro sebe, ale kvůli penězům pro charitu a rozvoj svého sportu jsou elitní světoví tenisté ochotni bojkotovat grandslamové turnaje. „My bychom si nepolepšili o jediný dolar,“ říká jeden z mluvčích hráčské asociace a nejlepší český tenista Jiří Novák. "Chceme, aby se snížil objem peněz, který si čtyři grandslamové turnaje nechávají pro sebe. Aby mnohem víc dávaly ven," objasňuje Novák výhrady tenistů. Středa ve Wimbledonu: loučily se Bedáňová i Chládková

Současné odměny jsou vám málo? Vždyť vítěz mužské dvouhry dostane ve Wimbledonu 26 milionů korun!
Vůbec nejde o peníze pro hráče, ale o ostatní věci. Pojištění, doktoři, média, národní svazy, hodně chceme dávat na charitu. Do těchto věcí jde z grandslamů jen devět procent peněz, z ostatních turnajů je to dvaatřicet procent.

Udělejme v tom jasno. Asociace ATP spravuje malé turnaje a ITF se stará o čtyři grandslamy - Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open. Jde tedy jen o ty?
Ano, jen tyto čtyři národní svazy mají možnost vydělat velké peníze. Třeba zisk Wimbledonu je přes 60 milionů dolarů, US Open sype dvakrát tolik.

Ovíkendu proběhla v Londýně schůzka předních hráčů. Prý vás bylo téměř sto.
A všichni jsou pro, to ukazuje naši sílu. Držíme spolu a šéfové grandslamů musí jednat.

Pokud vám nevyhoví, jste prý připraveni příští rok ve Wimbledonu stávkovat a hrát náhradní turnaj.
Stávka je silné slovo. Ale jinak máte pravdu a může to přijít klidně dřív než ve Wimbledonu. Místo grandslamů klidně budeme hrát někde zadarmo a výtěžek půjde na charitu. Chceme dokázat, že jsme jednotní a že nejde o peníze pro nás.

A jak by to vypadalo v praxi? Jste desátý na světě, takže za vás český svaz dostane víc peněz?
Zatím je to jen dobrý nápad, ještě ne úplně domyšlený. Peníze se mohou rozdělovat podle výsledků, ale třeba i podle počtu hráčů, kteří se na grandslamy z jednotlivých zemí dostanou.

Sešli jste se a návrh odkývali. Co dál? Šéfové grandslamů se zdají neoblomní.
Pro nás hráče to zatím skončilo, my jsme jen podepsali papíry. Teď musí jednat ATP, jejímž jsme jakoby majetkem. Musí jít za ITF a zkusit se dohodnout.

Už znáte nějaké reakce ITF?
Vyčkávají, co se bude dít. Jsou zaskočeni, asi vědí, že musí couvnout. Bez hvězd typu Agassiho a Hewitta by se jim hůř prodávala televizní práva, nechodili by lidi.

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga