Navrátilová prohrála ve čtvrtfinále

New York - Tenisová legenda Martina Navrátilová prohrála spolu s deblovou partnerkou Lisou Raymondovou ve čtvrtfinále čtyřhry na US Open s druhou nasazenou ruskou dvojicí Světlana Kuzněcovová, Jelena Lichovcevová 1:2 na sety. Šanci přidat do své úctyhodné sbírky již 175. deblový titul má Navrátilová stále ještě v mixu.

Mezi smíšenými páry se tenistka českého původu s Indem Leanderem Paesem probojovala již mezi nejlepší čtyři dvojice.

Obhájce titulu na tenisovém US Open Andy Roddick bez problémů prošel do čtvrtfinále, když ani od Španěla Tommyho Robreda se nenechal připravit o jediný set. Druhý nasazený Američan vyhrál 6:3, 6:2, 6:4 a jeho dalším soupeřem bude Švéd Joachim Johansson.

Ještě před zápasem Roddicka s Robredem si fanoušci na hlavním kurtu Arthura Ashe skutečně přišli na své, protože v neúprosné bitvě se utkaly americké rivalky Jennifer Capriatiová a Serena Williamsová.

Z postupu do semifinále newyorského Grand Slamu se po dvou hodinách a šesti minutách radovala Capriatiová. Utkání dvou bývalých světových jedniček vyhrála 2:6, 6:4, 6:4 a čeká ji Ruska Jelena Dementěvová.

Souboj Američanek poznamenaly chybné výroky hlavní rozhodčí. Jejich večerní čtvrtfinále na tenisovém US Open se v úterý protáhlo na více než dvě hodiny,
Williamsová ztratila nejen zápas, ale vůči portugalské sudí Marianě Alvesové i soudnost. Cítila se okradená.

"Asi se dočasně zbláznila! Podvedla mě, okradla," hřímala dvojnásobná vítězka newyorského Grand Slamu Williamsová. Nejvíce se cítila poškozena při shodě v úvodním gamu třetího setu. Její bekhend dopadl ještě před čáru do hřiště, dobrý míč ukázal i čárový rozhodčí, ale Alvesová výrok změnila a vyhodnotila situaci jako aut.

Alvesová často měnila rozhodnutí čárových a Williamsová se rozčilovala oprávněně. "Televizní záběry ukázaly, že to bylo nesprávné," omlouval se jí za portugalskou sudí hlavní arbitr US Open Brian Earley. "Paní Alvesová už na další zápasy na tomto turnaji nasazená nebude," dodal.

Williamsové se okamžitě vybavily vzpomínky na letošní Wimbledon, kde se cítila podobně poškozena její starší sestra Venus v zápase s Chorvatkou Karolinou Špremovou. "Zdá se mi, že to je zase nějaké spiknutí," utrousila s ironickým úsměvem.

Výkon portugalské rozhodčí kritizoval i šéf slavné tenisové akademie Nick Bollettieri. "Jenom v posledním setu byla Serena okradena šestkrát. Nikdo z přítomných novinářů včetně Johna McEnroea nemohl uvěřit tomu, co rozhodčí předvedla," citovaly ho internetové stránky BBC.

Podle Bollettieriho se mladší ze sester Williamsových v obtížné situaci na kurtu chovala velice klidně. "Bylo vidět, že se na kurtu snažila svou nespokojenost držet na uzdě, ale bezpochyby to byl jeden z nejhorších výkonů rozhodčího v tenisové
historii," dodal.

Serena Williamsová se s Capriatiovou utkala už posedmnácté, podesáté skončila jako poražená. Její soupeřka se může těšit na semifinále s Ruskou Jelenou Dementěvovou. Ta se dokázala na kurtu vypořádat s řadou problémů.

Měla tragický servis, udělala 15 dvojchyb, ovázané stehno a také velké bolesti žaludku. Přesto francouzskou tenistku Amélii Mauresmovou vyřadila po jasném
průběhu tie-breaku třetího setu 7:1.

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

J. Johansson (28-Švéd.) - Llodra (Fr.) 6:2, 6:3, 6:2. Roddick (2-USA) - Robredo (18-Šp.) 6:3, 6:2, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Capriatiová (8-USA) - S. Williamsová (3-USA) 2:6, 6:4, 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kuzněcovová, Lichovcevová (2-Rus.) - M. Navrátilová, Raymondová (5-USA) 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 6:1.

Tomáš Berdych po nevydařeném úderu v osmifinále US Open proti Němci Haasovi.

Tomáš Berdych při backhandovém úderu v osmifinále US Open proti Němci Haasovi.

Jennifer Capriatiová se raduje z dalšího bodu ve čtvrtfinále US Open proti Sereně Williamsové.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga