Markéta Vondroušová při tréninku v Beleku.

Markéta Vondroušová při tréninku v Beleku. | foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

V Poháru B. J. Kingové zahájí Vondroušová, pak bude hrát Krejčíková

  • 0
Kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové zahájí Markéta Vondroušová proti ukrajinské jedničce Martě Kosťukové. Po nich v pátek nastoupí česká tenisová jednička Barbora Krejčíková, která se utká s Katarinou Zavackou. Rozhodl o tom čtvrteční los v tureckém Beleku, kde se utkání kvůli válce na Ukrajině hraje.

V sobotu nastoupí na antukový kurt nejdříve Kosťuková s Krejčíkovou a po nich Vondroušová proti Zavacké. Do čtyřhry kapitán Petr Pála zatím nahlásil dvojici Karolína Muchová, Linda Nosková. Na ukrajinské straně jsou pro tento duel nominované Ljudmyla Kičenoková a Dajana Jastremská.

Kapitán Pála jako českou dvojku upřednostnil Vondroušovou, ačkoliv jsou Muchová i talentovaná Nosková v žebříčku lépe postavené. Rozhodoval se mezi Vondroušovou a Muchovou.

„Obě umějí hrát dobře na antuce. Markéta má skvělou bilanci v Billie Jean Cupu. Vždycky při něm hraje velmi dobře. Hrát proti jejich jedničce bude těžké,“ uvedl po losu. Někdejší finalistka Roland Garros Vondroušová má v elitní ženské týmové soutěži bilanci 10:1 a ve dvouhře prohrála z devíti zápasů jen v roce 2017 s Američankou CoCo Vandewegheovou.

S Kosťukovou, která na začátku března vyhrála turnaj v Austinu, se Vondroušová dosud neutkala. „Jsem velmi šťastná, že jsem dostala šanci hrát,“ pochvalovala si. Očekává vyrovnaná utkání. Ukrajinská jednička, jíž patří ve světovém žebříčku 38. příčka, z ní má respekt. „Markéta je výborná hráčka. Umí být jedna z nejlepších na světě, když není zraněná,“ uvedla.

Podruhé bude plnit roli české týmové jedničky dvanáctá hráčka světa a vítězka letošního turnaje v Dubaji Barbora Krejčíková. Když byla v této pozici v roce 2021 při finálovém turnaji v Praze, prohrála s Němkou Angelique Kerberovou i se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

„Pořád je pro mě role jedničky nová věc. Myslím, že jsem získala spoustu zkušeností od té doby, co jsem byla jednička naposledy,“ přemítala sedmadvacetiletá tenistka, která o loňské finále Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow přišla kvůli zranění.

Se Zavackou se utkala jen v roce 2019 ve finále antukového turnaje ITF ve Wiesbadenu, kde vyhrála. S ukrajinskou jedničkou Kosťukovou má na okruhu WTA a v kvalifikaci Australian Open 2018 negativní bilanci 1:2, ale naposledy ji loni v září v Tallinnu porazila.

Oba hrací dny začne program v 10:00 SELČ.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga