Kat Mirnyj stíná favority

Stuttgart - Maxi Mirnému zřejmě není nic svaté. Poté, co běloruský tenista postoupil na turnaji ve Stuttgartu z kvalifikace a poslal domů Kuertena i Ivaniševiče, nespokojil se ani účastí ve čtvrtfinále a po výhře nad Petem Samprasem prošel mezi poslední čtyři. Vůbec prvním semifinalistou se stal Rus Kafelnikov, jenž si poradil s Thomasem Enqvistem.

Cesta Peta Samprase do semifinále skvěle obsazeného turnaje se zdála být vydlážděna mramorovými deskami. Proti 53. hráči světa neměl mít problém. Předchozí šokující výhry běloruského hráče v úvodních kolech bylo možno považovat třeba za ojedinělé zkraty favoritů. Pokud by tomu tak bylo, musejí mít ve Stuttgartu výjimečně slabé pojistky.

V duelu se světovou sedmičkou, hrající legendou a finalistou letošního US Open byl Mirnyj jasně lepším hráčem, on diktoval tempo. Proti hráči symbolizujícímu tenis založený na servisu nasázel Bělorus 11 es a podstatně vyšší úspěšnost právě při returnování soupeřova servisu. Američan ani jednou nedokázal získat brejk, zatímco jeho soupeř uspěl hned třikrát. To vše dává jasný účet: Mirnyj - Sampras 6:4, 6:2.

Na vítěze čeká Rus Jevgenij Kafelnikov. Přemožitel Jiřího Nováka z osmifinále dokázal ve velmi vyrovnaném utkání přehrát Švéda Enqvista výsledkem 7:5, 6:4. O jeho vítězství rozhodly především lepší nervy v koncovkách. Zatímco Švéd proměnil jediný brejkbol ze šesti, Rus vytěžil ze stejného množství nabídnutých šancí plnou polovinu.

Další čtvrtfinálové dvojice tvoří: Hewitt (3-Aus.) - Ferreira (JAR) a Haas (15-Něm.) - Henman (7-Brit.)

Výsledky:
Čtvrtřfinále dvouhry:
Kafelnikov (5-Rus.) - Enqvist (Švéd.) 7:5, 6:4, Mirnyj (Běl.) - Sampras (7-USA) 6:4, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga