Jiří Veselý líbá trofej pro vítěze juniorského turnaje Australian Open.

Jiří Veselý líbá trofej pro vítěze juniorského turnaje Australian Open. | foto: AP

Jednou chci být jako Federer, říká český vítěz juniorky Australian Open

  • 43
Melbourne (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Ani set neztratil sedmnáctiletý tenista Jiří Veselý na Australian Open. Ve finále juniorky potvrdil roli prvního nasazeného a porazil Australana Savilla snadno 6:0, 6:3. "Asi mi jen tak nedojde, že jsem vyhrál grandslam," řekl. "Možná za pár dní. Zatím to beru jako běžný zápas."


Navíc to byl alespoň na začátku docela jednoduchý zápas.
To ano, i když jsem byl hodně nervózní. Poprvé na centrkurtu, navíc proti Australanovi. Necítil jsem se úplně dobře. Ale po pár míčích to bylo pryč. Dobře jsem se hýbal a rozhodl druhý game, kde jsme se tahali snad deset minut.

Soupeř se nechal na začátku druhého setu ošetřovat. V horku se mu špatně dýchalo. Vám počasí nevadilo?
Vůbec. Mám stejného kondičního trenéra jako Petra Kvitová, a ten mě skvěle připravil. Jemu ta pauza pomohla, chytil se. Mě naopak rozhodila, pokazil jsem pár lehkých míčů, ale pořád jsem věděl, že hlavně odzadu jsem lepší a že mi nemá čím ublížit. Šel jsem na kurt s jediným cílem, vyhrát, a pořád jsem věřil, že by se to mělo povést. Stačilo mu jednou nebo dvakrát vzít servis a věděl jsem, že to přijde. Rozběhal jsem ho a zase zatlačil.

Na začátku turnaje jste říkal, že jako nasazená jednička na sebe cítíte tlak. Jak velký byl?
V juniorech je to občas hodně svazující, myslím, že i víc než v dospělých. Mnoho nasazených jedniček v minulých letech vyhořelo, protože to očekávání nezvládly. Jedete na grandslamový turnaj, musíte vyhrát šest zápasů a hrajete proti nejlepším klukům na světě, kteří se na vás všichni chtějí vytáhnout. Ale hrál jsem tady dobře. Doufám, že mi to dodá hodně sebevědomí a příští soupeři ze mě budou mít ještě větší respekt.

Ten dnešní byl o rok mladší. Rozhodlo i to?
Herně ne. Nastupuje už hodně mezi muži, což mu pomohlo a dost se za poslední dobu zlepšil. Ale rozhodly zkušenosti, kterých mám víc. A taky ho možná svázalo, že hrál doma. Příští rok tady ale určitě může získat titul.

Jiří Veselý se raduje ze zisku juniorského titulu na Australian Open.

Jiří Veselý se raduje ze zisku juniorského titulu na Australian Open.

Kdy chcete mezi muži začít hrát vy?
Letos to už budu zkoušet. Ale musím tvrdě makat, každý den. Nevím, jak dlouho mi to bude trvat, ale postupně začnu hrát menší turnaje. A když se mi do dvou nebo tří let podaří být ve světové stovce mezi dospělými, budu rád.

Kdo podle vás vyhraje zítřejší finále, Djokovič nebo Murray?
Určitě to bude dlouhý zápas. Ale přál bych titul Djkokovičovi, protože má formu a myslím, že si ho zaslouží víc. Hlavně za ten zápas s Federerem, což byl neskutečný tenis. Díval jsem se na statistiky a skoro všechny míče padaly čtyřicet centimetrů od čáry a blíž.

Měl jste nebo máte nějaké vzory?
Ze starší generace moc ne, Kodeše nebo Lendla jsem nikdy hrát neviděl. Občas trénuju v Prostějově s Tomášem Berdychem, takže on je můj vzor určitě. A pak Roger Federer. Když jsem začal sledovat tenis v televizi, on právě vyhrával své první grandslamové turnaje. Snad budu jednou jako on.

jiří veselý

Datum a místo narození: 10. července 1993, Příbram
Klub/trenér: Agrofert Prostějov/Jiří Veselý, Jaroslav Machovský a Jozef
Ivanko
V juniorském žebříčku: 1. místo
Největší úspěchy: vítěz juniorské dvouhry i čtyřhry na Australian Open
2011; zlato ve čtyřhře z olympiády mládeže 2010; bronz z MS družstev do 16 let 2009; vítěz Pardubické juniorky 2009
Ostatní: s tenisem začínal jako čtyřletý, odmalička ho trénuje jeho otec
Jiří; dlouho žil v Německu, kde jeho otec pracoval jako trenér; oblíbeným
povrchem 195 cm vysokého leváka je antuka; studuje střední podnikatelskou školu v Prostějově; jako své koníčky uvádí počítač, televizi a playstation.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga