Hewittovi hrozí trest za rasistické poznámky

New York - Australský tenista Lleyton Hewitt se na newyorském turnaji US Open postaral o skandál. Čtvrtý nasazený hráč neudržel při pátečním utkání s Američanem Jamesem Blakem, s nímž prohrával už 1:2 na sety, nervy na uzdě a protihráče i čárového rozhodčího, v obou případech Afroameričany, častoval rasistickými poznámkami. Vedení Mezinárodní tenisové federace (ITF) hodlá celou věc prošetřit a Hewittovi hrozí disciplinární trest.

Loňský semifinalista newyorského grandslamového turnaje si na čárového sudího stěžoval poté, co mu v třetím setu ohlásil dvakrát po sobě chybu nohou při podání. Hewitt požadoval, aby rozhodčího vyhodili z kurtu. "Podívejte se na něho," rozčiloval se Australan a gestikuloval směrem k sudímu. "A podívejte se na něho," ukázal na Blakea. "Jaká je tu podoba?" tázal se hlavního rozhodčího.

Po zápase, který nakonec v pěti setech vyhrál, však Hewitt popřel, že své poznámky mínil rasisticky. "Nemyslím si, že jsem řekl něco rasistického," bránil se Hewitt. "Byl to jen spor mezi mnou a rozhodčím na umpiru. Vyrostl jsem v multikulturní zemi. Rozhodně nejsem rasista," tvrdil.

Hlavní rozhodčí US Open Brian Early oznámil, že se záležitostí bude zabývat americká tenisová asociace. Vyšetření případu požaduje i ITF. "Prohlédneme si videozáznamy, promluvíme si se všemi, kterých se to týkalo, a v pravý okamžik zveřejníme výsledky," řekl Early.

Blake Hewittovy poznámky na kurtu dobře slyšel, těžkou hlavu si z nich ale nedělal. "Řekl, že je tu určitá podoba mezi mnou a čárovým. Jen to ve mně vzbudilo touhu vyhrát ten zápas," řekl Blake, jenž s tenisem začínal v Harlemu a poté pokračoval při studiích na Harvardu. "Trochu mě to ranilo, ale myslím, že to bylo v zápalu boje. Chtěl zvítězit a moc nemyslel, zda je to, co říká, politicky korektní," domníval se Blake. "Pokud má rasové problémy, musí si je vyřešit sám," dodal.

Hewitt ale zdůraznil, že jen chtěl vyměnit čárového, stejně jako už několikrát v minulosti. "Zahlásil mi dvakrát chybu nohou. Řekl jsem hlavnímu sudímu, zda by ho nemohl vyměnit. A on souhlasil," vysvětlil Australan. "Poslal ho na jinou pozici a mně bylo jedno, jestli zůstane na kurtu," tvrdil. Za své výroky se Hewitt omluvil. "Pokud to lidé špatně pochopili, omlouvám se, protože jsem to tak nemyslel," řekl.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga