Hewitt se loučí hned v 1. kole

Melbourne - Hned v prvním kole vypadl na úvodním grandslamovém turnaji Australian Open domácí tenista Lleyton Hewitt, považovaný za jednoho z největších favoritů na titul. Nad síly prvního nasazeného hráče byl Španěl Alberto Martin, který zvítězil ve čtyřech setech 1:6, 6:1, 6:4 a 7:6. Hewitt se stal prvním tenistou v historii turnaje, který vypadl jako nejvýše nasazený hráč hned v úvodním kole.

Vítěz US Open a na konci loňského roku první hráč světového žebříčku se před Australian Open zotavoval z vysokých horeček, které způsobily plané neštovice. Hewitt onemocněl při Hopmanově poháru. Jeho jediným přípravným zápasem na grandslamový turnaj byla exhibice v minulém týdnu.

Přesto Australan do zápasu vstoupil jako uragán a v prvním setu svého soupeře smetl po výsledku 6:1. Jenomže na začátku druhé sady začal chybovat, Martin se okamžitě dostal do zápasu a soupeři oplatil stejnou mincí. Hewittovi evidentně docházely síly a za stavu 4:3 ve třetím setu si nechal ošetřit puchýře na noze. O dvě hry později si navíc nechal přímo na kurtu namasírovat stehno.

"Nebyl jsem stoprocentně zdravotně v pořádku. Ani nejsem tolik zklamán, protože jsem to už před zápasem věděl," připustil po duelu Hewitt. "Každý ví, že abych mohl předvádět svou hru, musel bych být zcela zdráv. Nejsem superman, nemohl jsem s tím dnes nic udělat," konstatoval poražený tenista. "Už na konci prvního setu jsem cítil, že ztrácím síly a rychlost," prohlásil, ale netruchlil. "Ještě nás čekají další tři grandslamové turnaje," dodal.

Martin, který loni na prvním grandslamovém turnaji sezony vyhrál poprvé po čtyřech letech, udolával soupeře přesnými údery ze základní čáry. V rozhodující třetí sadě srovnal v deváté hře ze stavu 15:40 a set vyhrál. Hewitt v následujícím dějství bojoval, ale ve zkrácené hře byl po výsledku 7:4 úspěšnější Martin, který si jen dva míče před koncem utkání vyžádal ošetření stehna a třísla.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga