Deblisté mají pátý grandslam

M i a m i, P r a h a - Po týdnech trápení potvrdili tenisté Jiří Novák s Davidem Riklem příslušnost ke světové třídě čtyřher. Na tvrdých kurtech v americkém Miami vyhráli turnaj Série mistrů, jemuž se také říká "pátý grandslam". Byl to jejich dvanáctý společný titul, druhý "mistrovský" po loňském vítězství v hale ve Stuttgartu. "Obě vítězství řadíme na stejnou úroveň, i když prestiž Miami je asi větší," přemítal Jiří Novák. "Před začátkem turnaje bych něco takového nečekal. Proč? Protože konkurence tam byla obrovská. Neřekl bych, že jsme hráli nejlepší tenis, ale prostě nám to sedlo."

Třetí nasazený pár ztratil v turnaji jediný set, ve čtvrtfinále proti americké dvojici Johnson, Leach. "Tam se to zlomilo, Leache jsme porazili poprvé," vysvětloval Novák. A šlo se rovnou do finále, protože semifinálový zápas Australané Hewitt a Rafter vzdali, aby se šetřili jednak na dvouhru, jednak na nadcházející Davis Cup.

"Na finále jsme nastupovali uvolnění, nebylo co ztratit," řekl Novák k duelu proti Australanu Woodbridgeovi a Švédu Björkmanovi. První vyhrál turnaj v Miami čtyřikrát (to ještě s krajanem Woodfordem), druhý tvořil vítěznou deblovou dvojici při únorovém Davis Cupu, v němž Švédsko zvítězilo nad Českem. A oba dohromady vyhráli letošní deblové Australian Open. Lepší dvojice momentálně není.

"Konečně jsme prodali, co umíme. Zatím se projevovalo, že jsem začátkem roku kvůli nemoci měsíc nehrál a že nám chyběly zápasy," připomněl Novák, který loni s Riklem vyhrál čtyři turnaje. Letos došli už do finále v Kodani.

"Teď bych jenom potřeboval, abych se chytil také ve dvouhře. Čekají mě antuky v Estorilu a Monte Carlu. Fyzicky se cítím dobře, ale dosud jsem míval špatná vylosování. Ranaři jako Gimelstob nebo Ivaniševič, to pro mě na rozehrání nebylo," dodal Novák.

S titulem z Miami, oceněným společnou prémií 145 500 dolarů, skočili Novák a Rikl na třetí místo světového žebříčku čtyřher. Výsledek snad také pomůže reprezentaci v Davisově poháru, aby byla příští týden při losování zářijové baráže o Světovou skupinu nasazena.

"Klukům nevyšel Davis Cup, ale na turnajích hráli slušně a jejich poslední krize nebyla naštěstí tak dlouhá. Teď v Miami se vrátili do starých časů, dokonce spolu bydleli v jednom apartmá, takže jim to klape," pochvaloval si daviscupový kapitán Jan Kukal, který s Novákem vyjede jako rádce na evropské turnaje. Měl být už v USA, ale zotavoval se z chirurgického zákroku.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: Výsledky Tenis