Až Agassi zastavil francouzský zázrak

M e l b o u r n e - Americký tenista Andre Agassi obhájil titul na grandslamovém Australian Open. Letos šestý nasazený porazil v nedělním finále Francouze Arnauda Clementa hladce ve třech setech 6:4, 6:2 a 6:2 za hodinu a 46 minut. Třicetiletý Agassi vyhrál Australian Open potřetí v kariéře, poprvé to dokázal v roce 1995. Naposledy zvítězil v Melbourne dvakrát za sebou Američan Jim Courier v letech 1992/93. Duelu výměn od základní čáry dominoval od prvního míče Agassi. Američan honil patnáctého nasazeného Clementa z rohu do rohu, čímž se snažil soupeře utahat a využít tak faktu, že francouzský tenista hrál v pátek čtyřhodinové semifinále.

Agassi získal za půl hodiny první set. V druhé sadě hned čistou hrou prorazil servis Clemanta, který bojoval, ale na rychle a přesně hrajícího Američana neměl nárok. Agassi klidně rozehrával výměny a poté míče úspěšně zakončoval.

"Hraj, co to je?" křikl na sebe Clement po prohraném druhém setu, ale obrat, jako v semifinále proti krajanovi Sebastienovi Grosjeanovi, zinscenovat nedokázal. Clement hrál první finále grandslamového turnaje a ve třetím setu už příliš chyboval.

Agassi vyhrál celkem sedm grandslamových turnajů v kariéře. Vedle tří titulů z Melbourne má ve sbírce cenu pro vítěze French Open a Wimbledonu a dvakrát nenašel přemožitele na US Open.

Clement po utkání předstoupil před diváky, omluvil se za špatnou angličtinu a z připraveného listu přečetl pár slov. "Hrát ve finále Grand Slamu se mi zdálo nemožné," na chvíli zadrhl a pokračoval: "Gratuluji Andremu k vítězství v turnaji a jeho fantastické kariéře. Mám za sebou dva neuvěřitelné týdny a doufám, že dnešní finálovou zkušenost si někdy zopakuji."

Třiadvacetiletý Clement loni Agassiho dvakrát porazil, o překvapení se postaral ve druhém kole US Open, ale v Melbourne neměl nárok. "Agassi je prostě nejlepší. Nedal mi žádnou šanci," konstatoval Clement po finále. Jediným francouzským vítězem Australian Open zůstává legendární 'mušketýr' Jean Borotra z roku 1928.

Před utkání si Francouz vtloukal do hlavy, že ho nečeká žádný zvláštní zápas, ale běžné utkání. "Jenže když jsme přicházeli na dvorec, věděl jsem, že to nebude obyčejný zápas," přiznal tenista, ale nervózní ani unavený prý nebyl. "Jenom jsem na Andreho neměl, hrál prostě o tři třídy lépe," řekl Clement.

Agassi mu komplimenty vrátil. "Je snad nejrychlejším tenistou, rychlostí dokáže soupeře ničit," mínil Američan. "Není lehké ho porazit, patří k těm, kteří nechají na dvorci srdce," dodal.

České tenistky Petra Cetkovská a Barbora Strýcová vyhrály čtyřhru v soutěži juniorek. Nejvýše nasazený pár zdolal ve finále Rusky Annu Bastrikovovou a Světlanu Kuzněcovovou 7:6, 1:6 a 6:4. Titul ve smíšené čtyřhře vybojovali Jihoafričan Ellis Ferreira a Američanka Corina Morariuová.

Výsledky:
Muži - dvouhra, finále:

Agassi (6-USA) - Clement (15-Fr.) 6:4, 6:2, 6:2.

Smíšená čtyřhra:
E. Ferreira, Morariuová (3-JAR/USA) - Eagle, Schettová (JAR/Rak.) 6:1, 6:3.

Junioři:
Tipsarevič (1-Jug.) - Wang Yeu-Tzuoo (5-Tchaj.) 3:6, 7:5, 6:0.

Juniorky - dvouhra:
Jankovičová (1-Jug.) - Arvidssonová (6-Švéd.) 6:2, 6:1.

Juniorky - čtyřhra:
Cetkovská, Strýcová (1-ČR) - Bastrikovová, Kuzněcovová (Rus.) 7:6 (7:3), 1:6, 6:4.

Vítěz Australian Open Andre Agassi pózuje s cennou trofejí a nezbytným klokanem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga