Diváci, kteří sledují kvalifikaci Australian Open, používají kvůli potížím s...

Diváci, kteří sledují kvalifikaci Australian Open, používají kvůli potížím s dýcháním roušku. | foto: AP

Rozhodčí budou na Australian Open při špatném ovzduší přerušovat zápasy

  • 2
Organizátoři tenisového Australian Open budou pomocí vlastních měřících zařízení v Melbourne Parku kontrolovat kvalitu ovzduší, které negativně ovlivňuje kouř z rozsáhlých lesních požárů. Pokud znečištění dosáhne stanovených hodnot, mohou rozhodčí zápasy na prvním grandslamu sezony přerušit.

Organizátoři Australian Open se tento týden stali terčem kritiky některých tenistů, že dostatečně neuzpůsobili program kvalifikace zhoršené kvalitě ovzduší. Tenisté si stěžovali na problémy s dýcháním a Slovinka Dalila Jakupovičová kvůli nim dokonce své utkání vzdala.

„Bezpečí, dobrý pocit a zdraví hráčů, diváků a pracovníků jsou naší prioritou,“ ubezpečil šéf turnaje a australského tenisového svazu Craig Tiley.

Hlavní část Australian Open začíná v pondělí a kvalitu ovzduší budou v areálu každé čtyři minuty kontrolovat měřící stanice. Kvalita vzduchu bude hodnocena na škále od 1 do 5 jako ve škole. Pokud hodnoty přesáhnou 5, budou mít umpiroví rozhodčí právo zápasy přerušit. Bude to však pouze na jejich uvážení. V případě výrazného zhoršení vzduchu mohou organizátoři nechat tenisty hrát jen na třech největších kurtech pod zataženou střechou.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga