Boris Becker (Londýn, 28. listopadu 2016)

Boris Becker (Londýn, 28. listopadu 2016) | foto: Reuters

Kapitány týmů na ATP Cupu budou také Becker, Safin a Muster

  • 1
Premiérového ATP Cupu se v lednu v Austrálii nezúčastní jen hvězdy současného tenisu, ale i legendy nedávné minulosti. Kapitány týmů budou mimo jiné Němec Boris Becker, Rus Marat Safin a Rakušan Thomas Muster.

Své kapitány si vybrali lídři jednotlivých týmů, které se od 3. do 12. ledna v Brisbane, Perthu a Sydney utkají o 15 milionů amerických dolarů. Trojice bývalých světových jedniček byla představena během propagace premiérového ročníku na Turnaji mistrů v Londýně.

Šestinásobného grandslamového vítěze Beckera si za kapitána vybrala opora německého týmu Alexander Zverev, dvojnásobného grandslamového šampiona Safina zvolil Daniil Medveděv a Mustera, vítěze antukového Roland Garros 1995, dvojnásobný finalista tohoto turnaje Dominic Thiem.

Švýcary na ATP Cupu nahradilo Bulharsko

Švýcarské tenisty nahradí v premiérovém ročníku ATP Cupu Bulharsko s týmovou jedničkou Grigorem Dimitrovem. Švýcaři přišli o účast na lednovém turnaji v Austrálii poté, co se omluvil jejich nejlepší hráč Roger Federer, přičemž už dříve odřekl start i Stan Wawrinka.

ATP ve středu dodatečně nominovala na základě žebříčkového postavení nejlepších hráčů zbývajících šest zemí, které zkompletovaly pole 24 mužstev. Vedle Bulharska si začátkem roku na turnaji zahrají Chile, Polsko, Uruguay, Moldavsko a Norsko.

Česko se podle očekávání ATP Cupu nezúčastní. Při ohlášeném konci kariéry Tomáše Berdycha je tuzemskou jedničkou až na 105. místě žebříčku Jiří Veselý.

Kromě Federera, jenž se omluvil koncem října z rodinných důvodů, se turnaje zúčastní všichni aktuální členové Top 10. Pořadatelé oznámili, že start přislíbilo 26 z nejlepších 30 tenistů světového žebříčku.

Turnaj, jenž navazuje na někdejší Světový pohár, se uskuteční od 3. do 12. ledna v Brisbane, Perthu a Sydney jako příprava na úvodní grandslam sezony Australian Open. Vítězové získají 750 bodů do žebříčku a největší díl z celkové dotace 15 milionů amerických dolarů.

Rozlosování ATP Cupu

Skupina A (Brisbane): Srbsko, Francie, JAR, Chile.

Skupina B (Perth): Španělsko, Japonsko, Gruzie, Uruguay.

Skupina C (Sydney): Bulharsko, Belgie, Británie, Moldavsko.

Skupina D (Perth): Rusko, Itálie, USA, Norsko.

Skupina E (Sydney): Rakousko, Chorvatsko, Argentina, Polsko.

Skupina F (Brisbane): Německo, Řecko, Kanada, Austrálie.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga