Američanky po roce opět vyhrály Fed Cup

L a s V e g a s - Americké tenistky obhájily v Las Vegas loňský titul v soutěži družstev Fed Cup. Rozhodující třetí bod ve finále se Španělskem pro ně získala Lindsay Davenportová, která zdolala Conchitu Martinezovou nečekaně hladce 6:1 a 6:2. Američanky vyhrály Fed Cup už posedmnácté. První set měl jasný průběh. Davenportová nedala soupeřce žádnou šanci a dovolila jí uhrát jediný gam. V závěru první sady si však bývalá světová jednička obnovila zranění lýtka a na začátku druhého setu se dokonce musela nechat ošetřit. Přestože jí pohyb po kurtu činil viditelně potíže, dokázala Martinezovou rozdrtit i ve druhé sadě hladce 6:2.

"Mám ohromnou radost. Vrátily jsme Španělkám předloňskou porážku," zavzpomínala Davenportová stejně jako před ní Selešová na semifinále Fed Cupu z roku 1998, v němž Američanky prohrály těsně 2:3. Španělky tehdy o svém vítězství rozhodly až ve třetí sadě čtyřhry, kterou vyhrály po velkém boji 11:9. "Všem nám spadl kámen ze srdce," přiznala Davenportová. "Nastoupily jsme bez sester Williamsových a trochu jsme se bály jak to dopadne. Bylo to bez nich těžší. Loni to bylo lepší," dodala.

Domácí tenistky nakonec nedovolily Evropankám uhrát jediný bod. Po Lindsay Davenportové přidaly další dva body Jennifer Capriatiová a Lisa Raymondová.

Druhou sobotní čtyřhru měla původně sehrát Monica Selešová, ale vzhledem k tomu, že už bylo rozhodnuto, dostala proti Arantxe Sanchezové-Vicariové příležitost Capriatiová. Španělka, která si už před zápasem stěžovala na únavu a bolest hlavy, jí po prohrané první sadě usnadnila roli a vzdala.

V závěrečné čtyřhře už jen Capriatiová s Raymondovou pečetily po vítězství nad Magui Sernaovou a Virginií Ruanovou-Pascualovou na 5:0.

"Všechny hrály dobře," pochválila své svěřenkyně nehrající kapitánka amerického týmu Billie Jean Kingová. "Nebylo to snadné, ale dokázaly to," dodala.

Největší potlesk sklidila Davenportová, která získala rozhodující třetí bod v zápase s Conchitou Martinezovou navzdory tomu, že si obnovila zranění lýtka. Na začátku druhého setu se musela nechat ošetřit, ale po návratu na kurt hrála jakoby ani
bolest, na kterou si stěžovala, necítila. Martinezová, jíž svitla jiskřička naděje, se nestačila divit. Američanka nastřílela šest es, zahrála šňůru sedmnácti vítězných úderů a vyhrála set v poměru 6:2.

"Je to hrozné, když se hráčka zraní v průběhu zápasu. Řekla jsem jí po prvním setu, že může vzdát, jestli chce," líčila situaci Kingová. "Ale ona mi řekla ne, v žádném případě. Bylo to od ní statečné."

USA - Španělsko 5:0
Sobotní zápasy
Davenportová - Martinezová 6:1, 6:2
Capriatiová - Sanchezová-Vicariová (Šp.) 6:1, 1:0 skreč
Capriatiová, Raymondová - Sernaová, Ruanová-Pascualová 4:6, 6:4, 6:2.

Vítězné gesto Lindsay Davenportové je na místě. Američanky obhájily vítězství ve Fed Cupu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga