Doporučujeme

Sázející za to, že sázel u společnosti, která k tomu neměla povolení, musí Ministerstvu financí zaplatit 850 tisíc korun (ilustrační snímek).

Sázející za to, že sázel u společnosti, která k tomu neměla povolení, musí Ministerstvu financí zaplatit 850 tisíc korun (ilustrační snímek). | foto: Michal Šula, MAFRA

POHLED: Statisícová pokuta pro sázkaře? Jedna absurdita za druhou

  • 13
Ministerstvo financí zahájilo útok proti takzvaným nelegálním sázkovým kancelářím působícím na českém trhu zvláštním úderem. Potrestalo sázkaře, který využíval služeb jedné ze zahraničních společností, statisícovou pokutou. Úder je to mohutný, připomíná však zoufalý atak bijce, v jehož repertoáru chybí konstruktivní řešení a začíná kolem sebe kopat.

Ministerstvo trestalo zákazníka, nikoliv poskytovatele služby. Proč? České úřady totiž na nikoho jiného se svojí "bububu" pokutou nedosáhnou.

Nelegálnost zahraničních společností totiž zdaleka není jednoznačná. Pokud se jejich zástupců na problém zeptáte, dostanete už standardní odpověď: "Máme platnou licenci pro působení ve státech Evropské unie, právo EU je nadřazené právu a zákonům České republiky." Spor je to starý a vleče se zbytečně dlouho (více zde).

Velký problém je, že platný český loterijní zákon odporuje zákonům Evropské unie. A ta se vyjádřila jasně - Česká republika musí vypracovat nový (více zde). Stát tedy postupuje podle zákona, který je špatný a bude se brzy měnit.

Sami sázející pak v anonymních diskusích upozorňují: Problém je, kde je vlastně sázka přijatá po internetu uzavřená? Na počítači sázkaře - tedy v Česku, nebo na webu společnosti, která hru provozuje? Jestli v zahraničí - pak se hráč ničeho nelegálního nedopustil.

Kauzu potrestaného sázkaře bude zajímavé sledovat - na jeho konečný úspěch v případném soudním sporu bych si vsadil.

České sázkovky: pohodový zisk bez velkého rizika

Další velmi absurdní pohled nabízí předpoklad, že pokutovaný hráč byl hráčem úspěšným. Není až takovou výjimkou, že k výrazně plusovým jedincům se česká sázkovka nechová korektně. Buď dotyčným znepříjemní příjem sázek nízkými limity, nebo jim sázky přestane přijímat úplně - nepřímo je sama vyhání jinam. Tam, kam je zase nechce pustit stát.

Stejný postup však volí i hodně zahraničních společností. Až na ty nejlepší nebo sázkové burzy. I proto je možnost volby z pohledu zákazníka nezbytná.

Legální loterie

Společnosti, které mají k provozování loterií povolení, zveřejňuje Ministerstvo financí na svých stránkách zde.

Ovšem ani rekreačním hráčům místní firmy nenabízejí kvalitní služby v tom nejpodstatnějším.

Jsou zde sice široké možnosti, na co vsadit, i solidní nabídka streamů a doplňkových služeb, ale hladina kurzů je téměř nepřijatelně nízká.

České společnosti argumentují, že mají vyšší náklady (třeba povinnost udržovat kamenné pobočky, platit daně) a tady mají samozřejmě pravdu, jenže zákazník na to doplácet nechce. A pokud by měl stejné možnosti na domácím trhu, možná by ani neutíkal ke konkurenci.

Napraví situaci nový loterijní zákon?

Problém už mohl být dávno vyřešen, jenže tomu dosud bránila česká legislativa. Jaké rozuzlení přinese nový loterijní zákon, se brzy dozvíme. Osobně mám pocit, že několik malých kompromisů směrem k zahraničním firmám by trh umožnilo srovnat (více zde). Musela by ovšem být dobrá vůle.

Vydělal by na tom stát i nesmyslně zastrašovaní sázkaři. 


  • Vybrali jsme pro Vás