Ulihrach vypadl ve čtvrtém kole

- Poslední česká tenisová naděje v úvodním grandslamovém turnaji sezóny Australian Open Bohdan Ulihrach nestačil ve čtvrtém kole na Švýcara Marca Rosseta. Ulihrach byl posledním českým zástupcem ve dvouhrách. Ve velkém stylu naopak hraje slovenský tenista Karol Kučera, který na turnaji zatím neztratil ani set. Po snadné výhře nad Jihoafričanem Waynem Ferreirou postoupil do čtvrtfinále.

Marně se český tenista snažil ve čtvrtém kole Australian najít protizbraň na vynikající servis Marca Rosseta. Za celé utkání vyhrál výměnu po prvním podání Švýcara jen třikrát. Poslední český zástupce ve dvouhrách se s úvodním grandslamovým turnajem sezóny rozloučil po hladké porážce ve třech setech 3:6, 4:6 a 2:6. Zápas trval jednu hodinu a 33 minut.
Rosset překvapivě předčil Ulihracha ve hře do základní čáry. Český tenista zahrál 39 nevynucených chyb a ani jednou neměl možnost brejkbolu, sám naopak ztratil servis celkem čtyřikrát.
"Rosset mě překvapil hrou od základní čáry. Byl mnohem lepší, což jsem rozhodně nečekal. Nevím o jediné chvíli, v níž bych mohl utkání zvrátit. Neměl jsem na nic čas," uvedl po utkání třiadvacetiletý Ulihrach a Rossetovi vzkázal: "Pokud se setkáme na antuce třeba na French Open, bude to o něčem jiném."
Premiérový postup do čtvrtého kola Grand Slamu je přes porážku Ulihrachovým úspěchem. "Teď si za odměnu před odletem domů pojedu na nějaký den podívat na pláž. Odpočinout si."
Rosset s názorem, že prošel do čtvrtfinále bez větších potíží, nesouhlasil. "Podle výsledku to vypadá, že jsem vyhrál v pohodě, ale já byl před zápasem dost nervózní. Proto jsem strašně rád, že jsem se mohl spolehnout na servis," ulevil si olympijský vítěz dvouhry z Barcelony, který celkem nastřílel dvanáct es.
V boji o postup do semifinále se Rosset utká se Švédem Thomasem Enqvistem, který z Australian Open postupně vyřadil dva domácí hráče, když zdolal postupně Patricka Raftera i Marka Philippoussise.

Pouhých šestačtyřicet minut se na dvorci ve čtvrtém kole zdržela Američanka Lindsay Davenportová. Světová jednička porazila Kanaďanku Maureen Drakeovou 6:1, 6:3 a postoupila do čtvrtfinále, v němž se utká s krajankou Venus Williamsovou.
Ve velkém stylu hraje na letošním Australian Open slovenský tenista Karol Kučera, který po snadné výhře nad Jihoafričanem Waynem Ferreirou 6:3, 6:1, 7:5, postoupil do čtvrtfinále, v němž změří síly s Nicolasem Lapentim z Ekvádoru. Čtyřiadvacetiletý Slovák ve čtyřech zápasech v Melbourne Parku ještě neztratil ani set.
Švéd Thomas Enqvist již podruhé zarmoutil domácí fanoušky. Nejdříve ve třetím kole vyřadil třetího nasazeného Patricka Raftera a nyní ve čtvrtém kole porazil Marka Philippoussise, čtrnáctého nasazeného, po setech 6:2, 6:4, 6:7, 4:6 a 6:2.
V soutěži žen si Belgičanka Dominique van Roostová bez problémů poradila se Španělkou Marií Antonií Sanchezovou- Lorenzovu, přemožitelkou Češky Jany Novotné, když zvítězila 6:2, 6:3. Američanka Venus Williamsová, se rovněž kvalifikovala do čtvrtfinále. Pátá nasazená porazila krajanku Chandu Rubinovou.

Výsledky:

Muži - 4.kolo:

Rosset (Švýc.) - Ulihrach (ČR 6:3, 6:4, 6:2
Kučera (7-SR) - W. Ferreira (JAR) 6:3, 6:1, 7:5
Enqvist (Švéd.) - Philippoussis (14-Austr.) 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 4:6, 6:2
Lapentti (Ekvád.) - Ilie (Austr.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2

Čtyřhra - 3.kolo:

Kafelnikov, Vacek (10-Rus./ČR) - Arnold, Vízner (Arg./ČR) 6:3, 3:6, 6:4

Ženy - dvouhra, 4.kolo:

Davenportová (1-USA) - Drakeová (Austr.) 6:1, 6:3
V. Williamsová (5-USA) - Rubinová (USA) 7:6 (7:3), 6:4
Van Roostová (11-Belg.) - Sanchezová-Lorenzová (Šp.) 6:2, 6:3,
Mauresmová - Loitová (obě Fr.) 6:0, 7:5

Čtyřhra - 3.kolo:

Hingisová, Kurnikovová (3-Švýc./Rus.) - Novotná, Selešová (12-ČR/USA) 7:6 (11:9), 6:3

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž