Sáblíková věří v ještě lepší sezony

  • 3
Praha - Jako raketa vlétla v uplynulé sezoně do světové špičky česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. Osmnáctiletá rodačka z Nového Města na Moravě obsadila v olympijském závodu na 5000 metrů v Turíně čtvrté místo a výtečně si vedla i ve finále Světového poháru a na juniorském i seniorském mistrovství světa.

Tam dosáhla v dílčích disciplínách na medailové pozice a  vše poté zakončila prvním seniorským světovým rekordem na 10.000 metrů. Se sezonou z oblastí snů tak mohla být maximálně spokojená.

"Ze všeho mám  obrovskou radost. Nečekala jsem, že taková sezona bude. Trenér (Petr Novák)  ale předpokládal, že se zlepším, a já mu musím jen poděkovat, kam až mě  vytáhl," řekla Sáblíková při dnešním setkání s novináři v  Praze na ministerstvu obrany, kde ji stejně jako další úspěšné armádní  sportovce přijal šéf resortu Karel Kühnl.

Za největší úspěch považuje čtvrté místo z olympiády, i když před začátkem  her myslela stejně jako Novák na medaili. V Turíně ji limitovalo svalové  zranění, vymlouvat se na něj ale nechtěla.

"Jela jsem na to, na co jsem  měla, a bohužel to nevyšlo. Jak říkám, z celé sezony se mohu jen těšit,"  podotkla členka pražské Dukly.

Náladu si poté zlepšila na vícebojařském MS  v Calgary, kde obsadila na pětikilometrové trati druhé místo. Na rychlém  kanadském oválu se navíc opět zapsala i do rekordních tabulek.

Sáblíková si je dobře vědoma, že navázat na letošní sezonu nebude lehké.  Věří však, že to dokáže. "Bude to těžké, ale trenér určitě vše naplánuje  tak, že budu mít další sezony taky úspěšné," řekla závodnice, která svému  kouči bezmezně důvěřuje.

I proto na něj odkázala dotaz, který rekord bude  za rok atakovat. "Nevím. Plánuje to trenér a většinou co řekne, já zajedu,"  usmála se.

Nyní ji čeká čtrnáct dní relativního klidu a odpočinku. "Následující období  by mělo být volnější. Pak se začne, za šest měsíců jsou zase Světové  poháry, takže se musí využít každého dne," řekla Sáblíková, která velké  oslavy letošních úspěchů neplánuje.

 "Možná něco bude, ale já si na oslavy nepotrpím. Jsem normální člověk,  bláznivá holka," tvrdila sportovkyně, která si pomalu zvyká i na zvýšenou  pozornost médií a veřejnosti. "Je pravda, že mě občas někdo pozná. Je to  milé, ale já si žádnou slávu nepřipouštím," řekla Sáblíková.

Přestože se po návratu z olympiády hodně mluvilo o jejím možném odchodu do
ciziny a reprezentování jiné země, realita je prý jiná. I když nemá v Česku  ideální podmínky pro přípravu, občanství měnit nehodlá.

"Celý rozruch  vznikl z jedné otázky a následné odpovědi. Bylo vybrané jen to, co se  někomu hodilo. Je sice pravda, že trenér vynesl na povrch, že pokud se  nezlepší podmínky a nebudu mít větší přísun peněz, tak bychom šli trénovat  někam do zahraničí, o změně občanství ale nebyla ani zmínka," vysvětlovala  Sáblíková.

V příštích dnech ji čekají i mimosportovní povinnosti. Hodlá totiž dohánět  zameškanou školní docházku.

"Bude to těžké. Už jsem mluvila s panem  ředitelem i třídní učitelkou. Všichni se těší, stejně jako já, až to začne.  Bude to něco jiného, i když za pár dní mi bude učení lézt na nervy," uvedla  studentka novoměstského gymnázia.

Letos by sice měla už maturovat, ale ve skutečnosti teprve začne třetí  ročník. Škole v poslední době totiž moc nedala. "Naposledy jsem tam byla  prvního září," přiznala Sáblíková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž